Ne yazık ki pandemi dünyayı hâlâ tehdit etmeye devam ediyor, yine bir tatil dönemine girmemize rağmen birçoğumuz tatil yapıp yapamayacağımıza karar vermiş değiliz. Bütün bunlara rağmen tatile çıkmazsak bile güneşli ortamlar bizi beklediği için güneş gözlüğü, lens kullanımı ve bahar nezlesi konularına kısaca duracağım.
Tatile çıkmazsak bile güneşli ortamlara girdiğimiz zaman mutlaka güneş gözlüğünü kullanalım. Çünkü sarı nokta hastalığına neden olan UV ışınları güneş gözlüğü kullanılmadığı zaman göze büyük zararlar vermektedir. Güneş gözlüklerinin de UV filtreli olması şarttır.
GÖZ GRİBİ MEVSİMİ
Bir başka önemli konu bahar aylarında karşılaştığımız virüs hastalıklarıdır. Adenovirüs dediğimiz hastalık göz gribine neden oluyor. Bu çok tehlikeli olabiliyor. Bu ilk baharda çok görülen bir problemdir. Eğer böyle bir virüs gözümüze bulaştıysa yapmamız gereken önlemlerin başında ailenin diğer fertlerine bulaşmaması için gerekli önlemleri almaktır. Bunların başındada kullandığımız havluları başkaları kullanmamalı, el teması olmamalı, çocuklarımızdan mümkün olduğu kadar uzak durmalıyız.
Eğer böyle bir göz sorunumuz var ise tatile çıkmadan önce mutlaka bir göz doktoruna muayene olunulmalı. Antibiyotik kullanımı şarttır. Çünkü virüs vücut direncini düşürdüğü için yeni bakterilerin, mantarların oluşmasına zemin oluşturabilir. Bundan ötürü en kısa zamanda bir uzmana görünmek gerektir. Hatta antibiyotik bile fazla etke etmeyebilir. İki hafta süren bu hastalık ancak iki hafta sonra vücuttan atılabiliniyor. Bu hastalığı taşıyan kişinin hastalığı herkese bulaştıracağını unutmamalı.Bundan ötürü iki hafta kişi kendini izole etmeli. Araba kulanırken camları açtığımız da oluşan ceryan gözün hassasiyetini artırıp bir çok enfeksiyona yol açabiliyor. Göz enfeksiyonunun bir çok çeşitleri bulunmlaktadır. Bu virüs olanıdır. Bunun en büyük özelliği aşırı bulaşıcı olmasıdır .
Bir başka konu da arabalarda bulunan klimalarırdır. Uzun süre kullanılmayan ve temizlenmeyen araba klimalari veya buna ev kilimaları da dahil klima içinde biriken mikroplar oluşuyor. Ve klima çalıştığı zamanda bir çok mikrop göze bulaşmakta ve hastalık oluşturmaktadır.
Bunun belirtileri de şu şekilde olmakta, gözde ışığa karışı büyük hassasiyet oluşmakta, aynı zamanda acı hisse vermektedir. Ve bu gibi durumlarda lenf bezleri de şişmektedir. Kulak önü ve çene altı lenf bezlerinde şişmeler görülmektedir.
Son olarak da lenslere değinmek istiyorum. Lens kullanan okurlarım tatile çıkarken çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Bunların başında hijyen kuralları gelmektedir. Kurallara uyulmaması durumunda körlüğe kadar yol açan sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Gözde kornea ülseri oluşması dahi mümkündür. Mutlaka doktor tedavisi gerekmektedir.
Yazımı sonlandırırken sağlık ve esenlik dolu günler dilerim.
Dr. med. Levent Kanal
Göz Hastalıkları Uzmanı