Katarakt yaşlılıkta gelen bir hastalık değil, yaşlılığın belirtisidir. Yani göz merceğin şeffaflığını kaybetmesidir. Normalde mercek cam gibidir. Bu özelliğini kaybettiği zaman katarakt ameliyatı bir bakıma zorunlu olmaktadır. Katarakt ameliyatında doğuştan olan merceği çıkarıyoruz onun yerine yapay mercek kullanıyoruz.
GÖZLÜK CAMI GİBİ
Bu merceklerde de farklılıklar var. Normal gözlük camı nasılsa bir bakıma onun gibi düşünebiliriz. Gözlere tek odaklı veya çok odaklı mercekler yerleştirebilmektedir. Almanyada sağlık kasalarının ödediği tek bir mercek var da tek odaklıdır. Bir de üç odaklı mercekler dediğimiz mercekler bulunmaktadır. Bu mercekler çoğu yerde akılı mercekler olarak adlandırılmakta. Ama bu tanım tam doğru değildir. Üç odaklı mercek demek daha uygun olabilir.
KİMLER İÇİN ZORUNLU ?
Akıllı mercekler kimler için uygundur sorunulsa ise orta veya okuma bilgisayar mesafesinde gözlük kullanmak istemeyenler için uygulanır. Ama zorunlu olmadıkça tavsiye edilmiyor. Çünkü her ameliyatın riski olduğu için, her ameliyatta tehlikeli komplikasyonlar olabileceği için burada da tehlike sorunu gündeme gelmektedir.
Günümüzde bu riskler çok küçük olmasına rağmen yine de mecbur kalınmadıkça bu tür bir ameliyatı tavsiye etmiyoruz. Sadece gözlükten kurtulmak için bu ameliyatı yaptıranlar var bunlara karşıyız.
Ama bir insanda Astigmat varsa kalıcıdır. Düzelmez, torik mercekler dediğimiz mercekler Astigmatın tadavasinde etkili olmaktadır.
Ayrıca üç odaklı merceklerin hastanın kendisinin ödemesi de gerekmektedir.
Bir de gözde bazı hastalıklar varsa, sarı nokta hastalığı, ileri seviyede glokom hastalığı bunlar için kesinlikle yasaktır. Buna göz doktorları karar verir.
YAN ETKİLERİ OLABİLİR
Bu üç boyutlu merceklerde bazan yan etkiler de yaşanabilmektedir. Yan etkilerden bir tanesi ışıkların etrafında çember oluşması. Ya da yağmurlu havalarda karşıdan gelen arabanın farlarının gözü daha rahatsız etmesi. Bir de karanlık odalarda renkler yüzde 30 daha karanlık görünmekte. Bu sorunu mutlaka doktor hastasıyla paylaşmalı. Bu bakımdan bu tür ameliyatları çok tecrübeli uzman doktor yapmalı. Zira ileride bir problem olması durumunda komplikasyonu dengeleyecek çözümlerin kısa sürede bulunması gerekmektedir.
Bu bakımdan en önemli organlarımızdan biri olan gözlerimizi gerekli önemi göstermeliyiz. Göz tedavilerimizi rastgele yerlerde yaptırmamalıyız. Emin ve güvenilir yerleri tercih etmeliyiz.
Son bilgi olarak da akıllı mercekler çıkarılıp yerine yeni mercek konabilir mi? Evet yapıla bilinir. Ama mecburiyet olmadıkça değiştirilmesi tavsiye edilmez.
Yazımı sonlandırırken herkese sağlık ve esenlik dolu günler dilerim.
Sağlıcakla kalın.