BAŞARIYA KOŞAN| DOKTORLARIMIZ
Giriş Tarihi : 13-07-2015 12:27   Güncelleme : 29-08-2022 11:29

“ Birinci nesil doktorum”

STUTTGART’A GÖREVE BAŞLADIĞIM ZAMAN HİÇ TÜRK HEKİM YOKTU. SADECE YUNANİSTANLI BİR HEKİM VARDI. TÜRKÇE KONUŞTUĞU İÇİN BÜTÜN TÜRKLER ONA GİDİYORDU. ŞİMDİ 10 HEKİMLE HİZMET VERİYORUZ.

“ Birinci nesil doktorum”
***
 
Doç.Dr.Cihat Şen
 
Başarıya Koşan Doktorlarımızın bu sayımızdaki konuğu Doç. Dr.Cihat Şen. Hastaları tarafından “ Cihat Baba, doktor ağabey...” olarak çağrılan Dr. Şen, Stuttgart’ın ilk Türk hekimlerinden. Mesleki hayatının dörte üçünü 30 yıllık süreyi bu bölgede geçirmiş. İlerleyen yaşına rağmen mesaisini hiç aksatmadan muayenehanesini açan Doç. Dr. Şen yardımcı personeli tarafından da çok sevilmekte. Alman basınının sağlıkla ilgili bir konu olduğu zaman ilk müracaat edilecekler listesinde yer alan doktorumuzun, hastaları arasında, Türkler kadar, Almanlar ve diğer ülke vatandaşları da yer almakta. Doç. Dr. Şen’in yerli ve yabancı bir çok yayında makaleleri yayınlanmaktadır. 
Röportajımızı ilgiyle okunacağını umuyoruz. 
 
***
 
Öncelikle okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız ?
1968’den 1975’e kadar Marburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni ve tıp doktorasını Land Hessen’den “Çalışkanlık Bursu”’ alarak en iyi derece ile bitirdim. Dahiliye ve Gastroenteroloji ihtisasını Niedersachsen’de tamamladıktan sonra 1986’dan beri Stuttgart’ta Dahiliye uzmanı olarak kendi polikliniğimde hizmet vermekteyim. 2002 yılından  beri de doçentlik hakkına sahibim.
 
Stuttgart’a ilk gelişiniz nasıl oldu. Bildiğim kadarı ile  o dönemde sizden başka Türk hekim yoktu...
1967 yılında Almanya’ya geldiğimde ilk ayak bastığım yer Stuttgart’tı. Zira burda iki kardeşim vardı. Fakat ihtisasımı Stuttgart dışında tamamaladım. Daha sonra 1986 yılında tekrar Stuttgart’ta geldim ve burada çalışmalarıma başladım.  Yani 1968 yılından beri Stuttgart’tayım. Stuttgartlıyım desem yanlış olmaz. 
 
   HATASIZ KUL OLMAZ     
Almanya’nın en kıdemli doktorlarımızdansınız. Uzun yıllardır hizmet veriyorsunuz. Hiç hatanız oldu mu  ?
Hatasız kul olmaz fakat çok şükür bugüne kadar hiç bir sorunla karşılaşmadım. Sıkıntılı bir durum olmadı. O yüzden çok mutluyum.  Bazı tedavilerde hata olabilir. İnsanlık hali. Ama çok şükür bugüne kadar kimse beni yanlış tedavi, yanlış teşhis vs. gibi durumlarla  suçlamadı. Tıp dünyasında hatalara şahit oluyoruz. Mümkün olduğu kadar bu hataları en aza indirmek ve tamamen ortadan kaldırmak gerekir. 
 
Peki, kendinizle övündüğünüz olaylar oldu mu ?
Şunu söyleyebilirim malumunuz kanser vakaları son yıllarda büyük bir hızla arttı. Azımsanmayacak sayıda hastamda bu hastalığı daha ilk dönemlerde tespit ederek hayata dönmelerini sağladım. Özellikle kalın barsak kanseri son yıllarda sıklıkla görülmektedir. Aynı şekilde guatr kanseri de. Yakın zamanda bir gencimizde tesbit ettiğim bu hastalığı. Erken teşhis ve tedavi sonucu gencimiz sağlıgına kavuştu. 
 
     8 TÜRK HEKİMİMİZ VAR         
 
Bulunduğunuz bölgede şu an Türkçe konuşan doktor sayısı ne kadar ?
Ben dahiliye uzmanıyım aynı zamanda aile hekimi görevi yapıyorum. Benim dışımda 3 tane aile doktoru, 2 ortopedi , 1’i estetik 2 cerah ve 1 tane de romatizma uzmanı doktorumuz var.
 
Almanya’da hekim açığı hızla büyüyor. Geçtiğimiz günlerde de Stuttgarter Nachrichten gazetesi sizinle bu konuda geniş bir röportaj yayınladı. Sizce hekim açığı nasıl çözülür ?
Almanya’da  hekim sayısı her yıl 3 bin kadar azalmakta. Bu açığın kapatılması için AB’nin yeni üyeleri Bulgaristan, Romanya vb. ülkelerden doktorlar getirilmekte. Fakat bu çözüm değildir. Zira onların eğitimi ile Alman  tıp eğitim çok farklı. Bu da kaliteyi etkilemektedir. 1994-2014 yılları arası Almanya’ya gelen doktor sayısı 34 bin olarak gerçekleşti. 10 yıl içinde ise Almanya’yı terk eden doktor sayısı ise 30 bin oldu. 
 
     TIP, DAHA CAZİP KILINMALI     
 
Çözüm olarak ne düşünüyorsunuz ?
Almanya’da doktor noksanlığının giderimesi için tıp tahsili yapan talebelerin sayısının çoğaltılması ve ihtisas yapan Alman- yabancı doktorların çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bürokrasının azaltılması da iyileştirmede etkin olacaktır. Bunu Stuttgarter Nachrichten Gazetes’inde röportajımda da belirttim.
Almanya’da yabancı hekim olmak nasıl bir duygu ?
Burada  kendi muayenehanesinde çalışan ‘yabancı isimli’ doktorların Alman hastalar tarafından fazla tercih edilmediğini üzülerek gözlemliyorum. Fakat sizi tanıdıktan sonra  zihinlerdeki soruların gitmesiyle yakınlık ve samimiyet artmaktadır. Hastalarımın büyük bır kısmı Alman ve diğer ülke vatandaşlarıdır diyebilirim.
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Ben de Avrupa Sağlık Dergisi okurlarına selamlarımı iletir. Sizlere de başarılarınızın devamını dilerim. Ayrıca meslektaşlarımın Avrupa Sağlık Dergisi’ne destek olmasını dilerim. Ne güzel bir sağlık dergimiz var. Sahiplenmeliyiz.
AVRUPA SAĞLIK DERGİSİ'NE ABONE OLMAK İÇİN : abone@avrupasaglik.com
AdminAdmin