BAŞARIYA KOŞAN| DOKTORLARIMIZ
Giriş Tarihi : 24-01-2020 19:49   Güncelleme : 29-08-2022 11:12

“ Yapay meme his kazandı”

Gögüsünü kaybeden kadınlara müjdeli haber: Meme kaybetmek bir kadın için psikolojik travmadır. Günümüzde her 10 kadından birinde meme kanseri tespit edilmekte. Geçtiğimiz yıllarda göğsü alınan kadınlara protez göğüs takılırdı. Evet bir yıl aradan sonra takılan göğüs yavaş yavaş duyarlılık kazanmakta. Bu ameliyatla hastalarım çok mutlu oluyorlar.

“ Yapay meme his kazandı”
BAŞARIYA KOŞAN DOKTORLARIMIZ
****************************
 
Prof. Dr. med. C. Can Cedidi
 
Rotamız bu kez, “ Başarıya Koşan Doktorlarımız”  için Weser nehri boyunca uzanan, Almanya’nın tarihi kenti Bremen’i gösterdi. Asırlık binaları ve meydanları ile UNESCO dünya mirası listesine giren bu şirin eyalet çok sayıda yabancıya da ev sahipliği yapmaktadır. Almanya’nın bu küçük eyaletinde çalışmalarını yürüten  Prof.Dr.med.C.Can Cedidi’nin başarısı Eyalet sınırlarını aşmış durumda. Bremen Mitte Hastanesi’nde Plastik Cerrahi Bölümü Başkanlığını yürüten ve alanında otorite olan Cedidi Focus Dergisi tarafından yılın en iyi 15 doktoru arasında gösterildi. Aslen İstanbul doğumlu olan başarılı hekimimiz Cedidi, 1 yaşında işçi ailesi çocuğu olarak Almanya’ya gelenlerden. Heidelberg Tıp Fakültesi mezunu. Üç kardeş olan Prof. Cedidi’nin ağabeyi ekonomiyi tercih ederken, kız kardeşi de onkolog olarak görev yapmaktadır. Sayısız ameliyatları büyük bir başarı ile yapan, Avrupa basınının da büyük ilgisini çeken Prof.Dr. med.C.Can Cedidi’nin başarısını okurlarımızla  paylaşalım istedik. Hocamızdan randevu talep ettik. Sağ olsun o da bizi kırmadı yoğun gündemi arasında bize zaman ayırdı. Hem sohbet ettik, hem de başarısını konuştuk. Gelin sözü fazla uzatmadan röportaja bırakalım:
 
 
 
 
“Her problemin bir çözümü vardır” 
 
Hocam ilk sorumuza ‘Neden Hekimlik ?’ diye başlamak istiyorum.
 
Her çocuğun küçükken bir hayali olur. Benim de hayalim cerrah olmaktı. Henüz 7-8 yaşlarında anne babama “ ben cerrah olacağım.” derdim. Ve bu hedef doğrultusunda ilerledim. Heidelberg Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra iki yıl ABD’ye giderek genel ve plastik cerrahide görev aldım. 2001 yılında Hannover’de, 2006 yılından beri de Bremen’de görev yapmaktayım. 
 
Bu demektir mesleğinizi çok seviyorsunuz ?
Evet insanların vücutlarını değiştirmek, şekillendirmek arızalarını gidermek ilgimi çekmekte. Mesleğimden çok mutluyum. Yeniden dünyaya gelsem, yine aynı mesleği seçerim. Mesleğimi ve işimi çok severek yapıyorum.
 
  “SIKINTIDA İLK ADIMI ATMAK ”                 
 
Büyük başarılara imza atıyorsunuz. Hiç zorluklarla karşılaşmadınız mı? Pes ettiniz mi ?
Karşılaşmaz mıyım ! Tabi ki karşılaştım. An geldi “ Bu iş olmayacak” dediğim oldu. Yılmadım. Azimle çalışmalarıma devam ettim. Şunu demek isterim, insanlar bazı durumlarda, çaresiz kalabilir. Önemli olan ‘ilk adımı’ atmaktır. Bir adım attıktan sonra çözümün gerisi kendiliğinden gelir. Her problem için mutlak bir çözüm vardır. 
 
Çok sayıda cilt, kol nakli yaptınız. Hastalarınızın tepkisi nasıl oluyor ?
İranlı bir hastam geldi. Tüp patlaması sonucu yüzü tamamen yanmıştı. 26 yaşındaki Fariba Maradi’ye cilt nakli yaptım. 10 saat süren çok zor ve güzel bir ameliyat oldu. Fariba şimdi çok mutlu. Ameliyattan sonra evlendi. Çocukları oldu. Bana kart yolluyor... Başka bir örnek vermek gerekirse Suriye’de patlamada kolu kopan 12 yaşındaki  Nezar Abo Shaer’ye  mekanik kol taktık. Yaklaşık 15 saat süren bu ameliyattan sonra Nezar, takılan kolu rahatlıkla kullanmaya başladı. Takılan kolla ihtiyaçlarını görebiliyor.
 
 VÜCUT YAĞINDAN GÖĞÜS     
 
Memesini kaybeden kadınlar konusu ?
Meme kaybetmek bir kadın için psikolojik travmadır. Günümüzde her 10 kadından birinde meme kanseri tespit edilmekte. Geçtiğimiz yıllarda göğsü alınan kadınlara protez göğüs takılırdı. Ama bu da beraberinde ciddi sorunlar getirirdi. Şimdi göğsü olmayan kadınlara kendi cilt ve yağlarından oluşan göğüs yapıyoruz.
 
Göğüs duyarlılığına kavuşuyor mu ?
Çok güzel bir soru. Evet  bir yıl aradan sonra takılan göğüs yavaş yavaş duyarlılık kazanmakta. Bu ameliyatla hastalarım çok mutlu oluyorlar. Ameliyatlarımız başarıyla sürüyor.
 
Ameliyatları sigorta karşılıyor mu ?
Evet bazı durumlarda karşılamaktadır.
 
Aynı zamanda yeni hekimlerin yetişmesine de öncülük ediyorsunuz.
Evet dünyanın değişik bölgelerinden hekimlerle birlikte çalışmaktayım. Türkiye’den de genç hekimlerimiz gelmekte. Onların da bu alanda uzmanlaşmaları konusunda birlikte çalışmalar yapmaktayız.
 
    ESTETİKTE ZAMANLAMA     
 
Estetik ne zaman gereklidir ?
Bir aile çocuklarını getirdi. 10-12 yaşlarında bir çocuk. Kepçe kulağı olduğu için arkadaşları arasında alay konusu oluyormuş. Küçük bir operasyonla kulaklarını düzelttik. Çocuk da mutlu oldu ailesi de biz de. Bunu mesela burun ameliyatları, meme ameliyatları için de söyleyebiliriz. Bazen büyük, bazen da küçük bir meme kişide ciddi psikolojik sorunlar oluşturabilir. Bazı durumlarda  kişinin kendini psikolojik olarak daha iyi hissetmesi için ameliyatlar kaçınılmaz olmaktadır. Ameliyat için iyi bir neden olmalı.
 
Hekim olarak sağlıklı olmak için neler yapıyorsunuz ?
Öncelikle düzeli bir hayat önemlidir. Beslenme keza. Sigara ve alkolden kendimi uzak tutarım. Spor vazgeçilmezlerindendir. Derginizde okuduğum sevgili meslektaşım Dr.  Dilek Gürsoy’un bu konudaki düşüncelerine de aynen katılıyorum. Sağlıklı olmak için stresten uzak durmak lazım.
 
Hocam eklemek istediğiniz bir konu var mı ?
Tüm halkımızın yeni yılını kutlar, 2020 yılının herkese sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim. Avrupa Sağlık Dergisi’ne de başarılar dilerim. 
 
Okurlarımız adına biz de sizlere zaman ayırdığınız teşekkür ederiz.
 
**************************************************************************************
“Dövme yaptırırken üç kez düşünün” 
 
Dövme bir modadır. Yaptırılmasında bir mahsur görmüyorum. Vücuda bir zararı olacağını düşünmüyorum. Ama şunu söylemek isterim yukarıda da dediğim gibi bu bir modadır. Ve modalar belli bir zaman sonra değişir. Bundan dolayı bugün dövme yaptıranlar  yarın bunu  sildirmeye kalktıklarında sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu bakımdan dövme yatırırken bir defa değil, iki defa değil, üç defa düşünmek gerekir.
 
********************************************************************************************
AdminAdmin