BAŞARIYA KOŞAN| DOKTORLARIMIZ
Giriş Tarihi : 30-01-2021 22:16   Güncelleme : 29-08-2022 10:57

“ Tıp, meşakatlidir, sabır, azim ister”

Wiesbaden’de muayenehanesinde hizmet veren Dr. Kanal Almanya’da görevli azsayıda göz doktorlarımızdan biri. Dr. Kanal başarının azimden geçtiğini söyledi.

“ Tıp, meşakatlidir, sabır, azim ister”

Dr. med. Levent Kanal

 
Avrupa’da Başarıya Koşan Doktorlarımız’ın bu sayıdaki konuğu göz doktoru Dr. med.Levent Kanal oldu.Gerek okul, gerekse meslek hayatı başarılarla dolu olan hocamızla - Korona 19 & Başarı ve Göz Sağlığı’ nı konuştuk.
1978 yılında Almanya’nın Oberhausen şehrinde dünyaya gelen Levent Kanal başarısında anne ve babasının etkili olduğunu söyledi. Meslek seçiminin çok önemli olduğunu belirten Dr. Kanal, gençlere sağlık mesleğini tavsiye ediyor. Memur bir baba ile terzi bir annenin çocuğu olan Dr. med.Kanal’ın gerek okul hayatında gerekse meslek hayatındaki başarısı ilgiyle izlenmektedir. Dr. Kanal  ile yaptığımız röportajın gençlere meslek seçimi ve geleceklerini yönlendirme konusunda yol gösterici olacağını umuyoruz. Röportajda Dr. Kanal göz sağlığı ile ilgili bilgiler de sunmakta. Sadece “Gözüne bir şey battığı” zaman veya “görme zorluğu çektiği zaman” göz doktorunun yolunu tutanların bu röportajı dikkatle okumalarını tavsiye ederiz. Sözü fazla uzatmadan sizleri Dr. Kanal ile yaptığımız röportajla başbaşa bırakalım. .  
 
***
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız ?
1978’de Almanya’nın Oberhausen şehrinde doğdum. Çocukluğum ve okul dönemim bu şehirde geçti. Babam Türkiye’de postanede devlet memuruydu. 1973 yılında istifasını vermip Almanya’ya gelmiş. Annem terziydi. Ben dünyaya geldikten sonra benimle ve küçük kız kardeşimle ilgilendi. Çocukluk arkadaşımın öğretmen olan anne ve babası bana eğitim hayatımda çok destek oldular.
 
Tıp Fakültesi serüveniniz nasıl başladı, nasıl karar verdiriz ?
İlkokul öğretmenim beni zeka testinden geçirdi ve üstün başarılı olduğumu görmüş. Bu yüzden notlarim tutmasa da beni iyi bir orta okula yazdırdılar. Liseden sonra 1997 senesinde Giessen Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başladım. Burdaki eğitimimden sonra 3 yıl Bad Nauheim’da Max-Planck-Enstitüsünde kanser araştırmasında çalışmalarım oldu. 
Tıp Fakültesi bitince kararım Göz Hastalıkları oldu ve İhtisasımı da Essen Üniversitesi’nde bitirdim. Bu Hastane Avrupa’nın Göz Kanseri hastalıkları konusunda önemli isimlerinden biridir. 
 
  6 YIL SİNEMA YASAK  
    
Avrupa’da tıp eğitimi almak zor olarak biliniyor. Tıp okumaya karar verdiğinizde siz de zorluk yaşadınız mı ?
 Avrupa’da tıp fakültesine girmek için çok iyi not ortalaması gerekiyor.
Bu yüzden girmesi ayrı zor, okul yılları ayrı zor. Başladığınız günden itibaren 6 yıl boyunca sürekli ders çalışmanız gerekir. Başkaları sinemaya tiyatroya giderken tip öğrencileri ders çalışır.
Sınavlar sözlü ve yazılı olurdu. Sözlü sınavlarda bizlere sürekli daha zor sorular sorulurdu. Ama biz bunu bildiğimiz için daha çok çalışırdık ve sonunda da başarırdık.
 
   BAŞARININ ADRESİ AZİMDİR           
 
Eğitim hayatınızda veya iş hayatınızda “ bu işi başaramayacağım” dediğiniz anlar oldu mu ? Olduysa neler yaptınız ?
 
Babam her zaman anneme ‘benim oğlum başarı’ derdi. Ben de onu utandırmamak için daha çok çalışırdım. Arkamda annemin de duası eksik olmazdı. Her sınava girerken annemi arar ‘şimdi sınava gireceğim’ derdim. Ben sınavdan çıkıncaya kadar o da dua ederdi. İşte, 6,5 yıl böyle geçti...
 
Avrupa’da Türk göz hekimi sayısı çok az bunun bir nedeni olabilir mi ?
Göz en önemli duyu organımızdır. Göz bölümünde ihtisas yapabilmek, göz hastanelerine girebilmenin ayrı bir zorluğu vardır. Göz cerrahisi bile her göz doktoruna nasip olmaz. 
 
   EŞ-İŞ VE ŞEHRİN ÖNEMİ           
 
Bir doktor olarak gençlere hekimliği tavsiye eder misiniz ?
Meslek seçimi çok önemlidir verdiğiniz karar, hayatınızın en önemli kararlarından biridir. Diğeri seçtiğiniz eşiniz ve yaşadığınız şehir. Bunlar kaderinizi şekillendirir. Her kişiliğe bir branş vardır. Araştırmadan, Laboratuvardan  tutun psikiyatriye kadar. Teknolojiyle beraber yürüyen büyüyen bir dal. İnsan seve seve çalışıyor. Tedavinizin sonucunu görmek insani çok mutlu ediyor. Görmeyen gözün tekrar görebilmesini sağlıyorsunuz. Bu çok gurur verici bir şey.
 
 KOVİD 10 VE  GÖZ SAĞLIĞI 
 
Kovid 19 ile göz arasında nasıl bir  bağlantı kurabiliriz ?
 
Kovid 19 bildiğimiz gibi tükürüğümüzden bulaşma ihtimali çok yüksek olan bir virüs. Elimizle virüslü bir bölgeye temas ettikten sonra gözümüze temas edersek virüsün bulaşma ihtimalı yüksek olur. Virüsü kendimizden uzak tutmak için  ellerimizin temizliğine önem vermeliyiz. Aynı şekilde çocuklarımıza da bu konuda tembihte bulunmamız lazım.  
 
Kontaklens kullananların durumu ?
Mümkün olduğu kadar bu dönemde kontak lenslerden uzak durmakta fayda var. Eğer kullananlar varsa gözlüğe çevirmelerini tavsiye ederim. Çünkü gözlükler çoğu zaman yüzümüzü, gözümüzü tehlikelerden korumaktadır.
 
Lazer göz ameliyatı tehlikeli mi ?
Endikasyonu çok önemlidir. Çünkü doğru teşhis, doğru göze yapılmalıdır. Hafife alınacak bir tedavi değildir. Herkeste dört dörtlük bir netice vermez. İyi teşhis-tedavi yapılırsa lazer tedavisinin büyük faydalarının olduğunu söyleyebilirim. Neticede hasta gözlükten kurtuluyor. Ayrıca çok önemli bir husus da ameliyatta hijyenik koşullara uyum çok önemli. Almanya bu konuda çok hassastır. Üst düzey tedbirler alınmaktadır. 
 
 GÖZ, VÜCUDUN AYNASIDIR 
 
Vatandaşlarımıza göz sağlığı konusunda neler tavsiye edilir ?
Vatandaşlarımız bize maalesef geç geliyorlar. Bazan iş işten geçmiş oluyor. Kurtarma ihtimali bile olamayabiliyor. Mesela şeker hastarımızın bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Eğer şeker belli bir seviyede tutulmaz ise göze çok ciddi zararlar verebilir. Şeker hastalarının yılda en az bir defa göz doktoruna muayene olması şarttır. 
 
Nelere dikkat etmemiz gerekiyor ?
Şeker göz tansiyonu ve sarı nokta hastalığı çok önemlidir. Bu üç hastalık körlüklerin en büyük nedenidir. Göz doktorları muayenede bir çok hastalıkların ilk tanısını koyan doktordur. Göz doktorları romatizma hastalıklarını ilk gören doktorlardır. 
Çünkü bir çok hastalıkları gözden tesbit etmek mümkündür. Nörolojik hastalıklar bile. Çocuklarımız için de bir iki not düşmek gerekirse tabletler, cep telefonları çocuklarımızın gözlerine büyük zarar vermektedir. 
 
 
AdminAdmin