BAŞARIYA KOŞAN| DOKTORLARIMIZ
Giriş Tarihi : 29-04-2018 20:50   Güncelleme : 29-08-2022 10:59

“ Başarı azimle mümkündür ”

Prof. Dr. Dr. Hüdayi Korkusuz “ Gençler ne yazık ki zorluklar karşısında çabuk pes ediyor.”

“ Başarı azimle mümkündür ”

Mütevazi insan, mütevazi bilim insanımızın evine konuk olduk

 
Prof. Dr. Dr. Hüdayi Korkusuz
 
Avrupa bilim dünyasının yakından tandığı Prof. Dr. Dr. Hüdayi Korkusuz bu sayımızdaki konuğumuz. Aslında o bize değil, biz ona konuk olduk. Röportaj isteğimize hocamız “Buyurun evime gelin” dedi. Biz de adresi navigasyona verip yola koyulduk. Açık söylemek gerekirse geniş bahçeli havuzlu bir ev beklerken navigasyon bizi 5 katlı bir binanın 2. katına götürdü. Hal böyle iken röportajda ilk sorumuz “ Hocam neden bahçeli bir villa değil ?” oldu. Prof. Dr. Dr. Korkusuz da ‘Israf haramdır.’ sözüyle cevap verdi. 
 
  Genç yaşta büyük başarılara imza atan hocamız hem bilim dünyasından, hem de inanç dünyasından bilgilerini, düşüncelerini bizimle paylaştı. Her yönüyle çok yönlü bir röportaj oldu diyebilirim. Öyle ki normalde 45 dakika olarak planladığımız görüşme 3,5- 4 saat sürdü. Görücü  usulu evlendiği eşi çay kahve servisi yaptı. Kültürün çocuklar üzerinde önemli olduğunu belirten Prof. Korkusuz Almanya doğumlu. Fakat hiç bir özelliğini kaybetmemiş tam bir anadolu insanı. Gülmesiyle, samimiyetiyle, dosthane tavırları ile insana mutluluk veren ‘iki doktoralı’ hocamıza bol başarılar dileriz. 
 
Sözü fazla uzatmadan okurlarımızı röportajla baş başa bırakalım...
 
*************************OOOO*****************************************
 
“ Gençler ne yazık ki  zorluklar karşısında çabuk pes ediyor.”
 
 “ Başarı azimle mümkündür ”
 
Biraz kendinizden bahseder misiniz ?
Annem ev hanımı babam ise işçiydi. Dört kardeşiz.   Ben ve kardeşim doktor (Küçük kardeşim nükleer tıpcı), iki büyük abim ise mühendis.
 
Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Boş zamanım yok denecek kadar azdır. Fakat fırsat buldukça fıkhi kitapları okumaya çalışıyorum. Dinimiz hakkında her geçen gün yeni birşeyler öğreniyorum. Gençlere de tavsiye ederim. Mutlaka güzel dinimizi okumalarını öğrenmelerini tavsiye ederim. Şu an peğamber efendimizin hayatını Almanca okuyorum. 
 
Bir gün hekim olacağınızı, profesör olacağınızı  düşündünüz mü, hayalini kurdunuz mu ? 
 
Hayır öyle bir düşüncem olmadı. İnsan hayatında kader çok önemli. Insan kaderini yaşar. Allah’ın takdiri. 
 
    ZORLUKLARLA BAŞETMEK       
 
Okulda  başarılı bir öğrenci miydiniz ?
 
Aslında pek başarılı olduğum söylenemezdi. Fakat sınıflarımı geçerken hiç zorlanmadım. Hiç bir zaman umutsuzluğa kapılmadım. Şu gerçektir ki kendi ülkeniz dışında yaşıyorsanız bazı zorluklara da göğüs germeniz gerekecektir. Bu da hayatın bir gerçeğidir. Fakat anne - babamın hekim olmamda büyük etkisi var. Beni çok motive ettiler. 
 
Gençlere hekimliği tavsiye eder misiniz ?
 
Kesinlikle evet. Hekimlik kutsal bir meslektir. Sorumlulukları büyüktür. Hekim olmasa bile gençlerin mutlaka eğitime önem vermesi  ve yükselmesi gerekmektedir.Akademik kariyer çok önemlidir. Eğer altta kalıp ezilmek istemiyorsanız, dininizi inancınızı istediğiniz gibi yaşamak istiyorsanız okumalısınız. 
 
NEFİSE HAKIM OLMAK GÜZELDİR     
 
Kötü alışkanlığınız oldu mu ?
 
Evet bir dönem sigara alışkanlığım oldu. Daha sonra kızımın da beni taklit ettiğini farkedince sigarayı bıraktım. Ve o günden sonra hiç içmedim. Alışkanlığın her türü zararlıdır. Uzak durmak lazımdır. Ayrıca insanın nefsine hakim olması da çok güzel bir duygudur.
 
    ÇOCUKLARIMA TAVSİYE       
 
Allah bağışlasın üç evladınız var. Onlara bir bilim insanı olarak neler tavsiye ediyorsunuz ? Onların da sizin gibi prof. olmasını ister misiniz ?
 
Çocuklarıma tavsiyem öncelikle iyi bir insan olmaları. İster profesör olsun, isterse temizlikişçisi. Önemli olan topluma faydalı iyi bir insan olmaları. Ailem bana hekim olmam konusunda telkinlerde bulundular. Çok da yardımcı oldular. Ama ben çocuklarıma bu konuda teklinde bulunmak istemiyorum.
 
 MÜCADELE ETMEK LAZIM
 
Bir bilim insanı olarak , bir baba olarak gençlere tavsiyeniz neler ?
 
Öncelikle gençlerimizin mücadeleci olmalarını istiyorum. Ve çalışmalarını çok itinalı yapmalarını. Doktora yapmak için yanıma gelen gençlerimizin büyük bir kısmı ne yazık ki çalışmalarını bir Alman gibi titizlikle yapmıyor.  Hep idare yoluna gitmek istiyor. Oysa ki bu çok yanlış. Çalışmalarını büyük bir titizlikle yapmaları gerekmektedir. Ve olumsuz bir not aldığı zaman da hemen karamsarlığa kapılmamalı, mücadelelerini sürdürmelidirler. Bir başka önemli konuda biz millet olarak hep kestirmeden para kazanmayı hedefleriz. Hekim olan bir arkadaşımız hemen göreve başlayıp para kazanma planı yapar. Oysa ki bu bence yanlış. Akademik kariyere önem vermeliyiz. 
 
     BETERİN BETERİN VAR       
 
Mesleğiniz meşekatli bir meslek. Etkilendiğiniz bir olay oldu mu ?
 
Olmaz olur mu ? Karadenizli bir aile geldi. Kızlarını tedaviye getirdiler. 8-9 yaşlarında mavi gözlü sarı saçlı minik bir yavrumuzdu. Kolunda şişlik oluşmuş, yapılan incelemede kanser teşhisi konmuştu. Kurtula bilmesi için kolun kesilmesi gerekiyor. Bu durumu ailesine anlattık. Bir baba için çok zor bir karar kızının kolunun kesilmesine razı olmak. Fakat ne yazık ki daha sonra yapılan PT CT çekiminde hastalığın bütün vucuda yayıldığını tesbit ettik. Bu durumda kolun kesilmesine gerek kalmamıştı. 2 ay sonra da minik yavruyu kaybettik. 
 
( Prof. Korkusuz’un bu olayı anlatırken gözlerinin dolduğunu hissediyoruz. )
 
Burada şunu anlatmak istiyorum. Kolun verilmesine gönül razı olmazken çocuğu kaybetmek.  Allah hiç kimseyi böyle ağır bir imtihanla sınamasın. Her halde acıların en büyüğü evlat acısıdır.
Bu da ancak Allah’a olan inaçla aşılabilinir. Yoksa insan kafayı yer.
 
   20 PROJEDEN SEÇİLDİK               
 
Hocam isterseniz biraz da başarılarınızdan konuşalım...
 
Evet, Technikerkrankenkasse “Tiroid Termablasyonu Almanya”nın 20 tip projesinden “en modern tibbi uygulama” olarak benim çalışmamı seçdi, Hessen eyaletinde tekiz.Tiroid nodüllerinin ultrason dalgaları ile tedavisini ilk kez ben yaptım. 
 
Tiroid nodüllerinin tedavisinde ameliyata alternatif olarak yeni terapi seçeneklerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında uluslararası alanda lider durumdayız. Bugüne kadar 450 hastayı tedavi ettik. Ve tümün sonuçları olumlu oldu. 
 
 “ AVRUPA’DA İLK KEZ BİZDE ”        
 
Frankfurt Üniversitesi Hastanesi  Nükleer Tıp Kliniğinde eşzamanlı mevcut sıcak ve soğuk tiroid nodüllerinin tedavisinde Mikrodalga Ablasyon ve radyoaktif iyot kombine tedavisi Avrupa’da ilk kez, Ağustos 2012’de Mikrodalga Ablasyon (MWA) tiroid nodüllerinin tedavisinde uyguladık. 
 
Tedavileriniz ameliyatsız mı ? 
 
Evet. Almanya’da tiroid nodülleri sebebi ile her yıl neredeyse 90.000 ameliyat yapılıyor . Nüfusa oranla bu değer Amerika’daki değerlerin iki, İngiltere değerlerinin ise üç katına tekabül ediyor. Ve her ameliyatın riskleri vardır. Biz ise tiroid nodülleri için radyofrekans ablasyon ile tedavi imkanı sağlıyor, üstelik Almanya’da bir ilk olarak. İşlem sırasında lokal anestezi altında küçük bir probla cilt geçilerek tiroid nodülüne giriliyor. İşlem nodüllerin sayısına ve büyüklüğüne göre değişkenlik göstermekle beraber 10-15 dakika sürüyor...
 
    TÜRKİYE’DEN GELENLER   
 
Hocam konuşmamızın başında Türkiye’deki hastalardan bahsetmiştiniz. Tekrar o konuya dönersek...
 
Evet,  guatr hastalarımız Türkiye’den de beni anıyorlar. Ameliyat olmaksızın nasıl tedavi olabileceklerini soruyorlar.  Büyük bir çoğunluğunu ameliyatına gerek olmadığını söylüyorum. Tabi ki ileri safhalar hariç. 
 
Çalışmalarınızla kendinizi nasıl hissediyorsunuz ?
 
Hastalarımız diş hekimine yaptıkları ziyaretin bu tedaviden daha rahatsız edici olduğunu ifade ediyor. Hastalarımıza özellikle bu güvenli kombine terapiyi sunan ilk klinik olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hastalarımızın memnuniyeti bizleri mutlu etmektedir. 
 
Muhterem hocam zaman ayırdığınız röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.
 
Ben de sizlere teşekkür ederim. Çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Çok güzel bir dergi. Başarılarınızın devamını dilerim.
 
 
AdminAdmin