EDITÖR'DEN
Giriş Tarihi : 15-04-2017 11:32

Bahar yorgunluğu veya “Frühjahrsmüdigkeit”

Sevgili okurlarım umarım yeni yıla iyi bir başlangıç yapıp baharın tadını çıkarmaya başlamışsınızdır.

Bahar yorgunluğu veya “Frühjahrsmüdigkeit”

Eğer baharın tadını çıkaramıyorsanız belki bir çok insanda olduğu gibi sizde de ‘ Bahar Yorgunluğu’ vardır. Almancası „Frühjahrsmüdigkeit“ olan bu durumun gerçek bir ‘ hastalık’ olmadığı da bilinir. Hastalıktan ibaret daha çok sendurumlar „toplantısı“ olarak nitelendirilmiştir. Esnemek, bütün gün yorgunluk hissiyatı (Yeterince uyunmuş olunmasına rağmen), ağır hissedilen kollar, başdönmesi , isteksizlik, iştahsızlık vs.

             HALKIN  YÜZDE 70’İ ETKİLENİYOR                   

Yaklaşık toplumun yüzde 50-70’i bu sendrumları baharın başlangıcında hissederler. Nedeni tam bilinmese de genelde  güneş  vaktinin az olmasından ve cildimizin yeterince vitamin Üretememesinden kaynaklanmasıdır. Baharda güneşin tekrar güçlü açmasında vitamin depoları doldurma ihtiyacı duyan vücut daha fazla aktivite gereği hisseder. Bunun soncunda da  yorgunluk hissi  kendini gösterir. Daha fazlası, başka hormon seviyeleri ( bilhassa melatonin, testosteron) de değişir ve bir türlü dolaşım ve tansiyon normal düzeye gelmez.
Kışın yeterince vitamin alabilirsek (Bilhassa sebze ve meyve ile) bu durumda genelde bahar başlangıcında uyku ihtiyacımız normalin üstüne çıkmaz, ama yeterince vitamin alınmadığımız takdirde uyku sorunu da yaşarız. 

Bazen tiroid bezinin de rolü vardır, lakin onun sorun yaratmasıgerçekten de bir hastalığa işarettir ki tiroid tedavisi başka ve daha yoğun olması gerekir.

Bahar yorgunluğunu çok yoğun hissedenlerin doktoruna başvurup vitamin ve hormon seviye kontrolü yaptırabilirler.

               MUTFAĞIMIZDAN HABERLER            

Dergimizin nisan sayısını arkadaşlarımız yoğun bir gayretle hazırladılar. Dopdolu bir dergi oldu diyebilirim. Meslekdaşım Prof. Dr. med. Dr. med. habil. Süleyman Yedibela’nın       ‘ Neden Türkiye`de Tedavi?’ başlıklı yazısının ilgiyle okunacağını düşünüyorum.  Keza arkadaşlarımız bu sayımızda Dr. med. Mahmut Ay’la ‘ Başarıyı’ konuştu. Genç meslektaşımız  Dr. med Ay’ın başarısı özellikle gençler için önemli bir örnek teşkil etmektedir. Bu sayımızda başka neler var diye soracak olursanız, Dr. Hüseyin Kurt Almanya’da yaşlanan Türk nüfusunu yazdı. Viyana’dan diş hekimimiz Serdar Beklen de sağlık turizmini işledi. 

Bütün bunların dışında Almanya, Türkiye ve dünyadan sağlık haberleri ve röportajları bu sayımızda bulabilirsiniz. Çocuklar ve büyükler için bulmacaya da yer verdik. İş yoğunluğu nedeniyle HESTOUREX fuarına katılamadım. Arkadaşlarımız fuarı takip ettiler, çok güzel, başarılı geçtiğini söylediler. Burdan tebrikler yolluyorum. 

Yazımı sonlandırırken, baharınızın  neşeli ve sağlıklı geçmesi  dilerim.  

Saygı  ve sevgilerimle...

Prof.Dr. med. A. E. Erdoğan
AdminAdmin