Size Avusturyada 1997den bugüne kadar tüm Avrupa ülkelerine hitap eden Avrupa Sağlık Turizmi Derneği , Avrupa Türkiye Sağlık Derneği ve Avusturya Türkiye Sağlık dernekleri adına yazıyorum.
Bu 4 dernekte sağlık konusunda halkımıza Türkçe sağlık hizmeti vermektedir. Üyelerinin ve yöneticilerinin büyük bir kısmı tıp eğitimi almış uzmanlardan oluşmaktadır.
Avusturya Türkiye Sağlık Derneği ;
1997 yılında Avusturyada misafir hekim (Gast Arzt), olarak ihtisas yapan genç hekimler buradaki Türkiye ve Avusturya mezunu hekim, Eczacı, Hemşire ve diğer sağlık elemanlarının bir araya gelerek kurdukları ilk sağlık derneğidir. Amacı Türkçe konuşan insanlara, ana dillerinde sağlıkla ilgili bilgiler vermek ve onların sağlıklarını korumalarına yardımcı olmaktır. Bu amaçla dernek üyesi uzman sağlık elemanları bir araya gelerek, camilere, derneklere ve kahvehanelere gidilmiş halka sağlık konusunda uzmanlarca bilgiler verilmiş, Belediye binalarında pek çok dalda , 300 500 kişiye yönelik sağlık günleri organize ederek halk ile sağlıkçıları bir araya getirilmiştir.
Daha sonra sağlık turizmi derneğinin kuruluşunu organize etmiştir. Dernek yeni doğmuş ve uzun süredir emekleme döneminden sonra yeni yönetim kurulu ile Avusturyada çaışmalarına başlamıştır. Desteğe ihtiyac vardır.
Yine Avusturya Türkiye Sağlık derneği, hem sağlık turizmine ve hem de Avrupadaki Türkiye kökenli sağlık elemanlarını bir araya getirme ve bu potansiyeli yurt içi ve yurtdışı insanlarımızın sağlık hizmetine sunma amaçlı projesine yardımcı olmak amacıyla Avrupa Türkiye Sağlık Derneği ve Avrupa Türkiye Sağlık Elemanları Federasyonunun kurulmasını sağlamıştır.
Avrupa Türkiye Sağlık Derneği amaçları arasında Avrupada yaşayan, çalışan ve eğitim gören meslekdaşlar arasında bir ağ oluşturarak, bu sağlık elemanlarını ortak çalışmalar ve projeler bazında biraraya getirmek, bu birlikten doğacak potansiyel gücü, halk sağlığının korunması, sağlık elemanlarının haklarının korunması ve alınmasi için kullanmak sayılabilir.
BİLİMSEL KÖPRÜ
Bu potansiyel ile Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında bilimsel köprü oluşturararak Türkiyede verilen sağlık hizmetlerinin daha iyi, bilimsel ve yeni gelişmeler ile birlikte verilmesinde yardımcı olmakta derneğin amaçlarından birisidir. Bu dernek aynı zamanda sağlık turizmi derneğinin de amaçlarına hizmet etmektedir.
Avrupa Türkiye Sağlık Turizmi derneği ;
Sağlık turizminde hastalara tedavi öncesi danışma hizmeti ve tedavi sonrası oluşacak komplikasyonlarda ve kontrollerde yardımcı olmak amacı ile kurulmuş bir dernektir. Merkezi Avusturya Viyana dadır. Diğer Avrupa ülkelerinde de şubeler açmayı düşünüyoruz.
SAĞLIK TURİZMİNE ETKİSİ
Sağlık turizminde üç ayak vardır, hastalar, tedavi kurumları ve tedavi sonrası hastaların şikayetleri ile ilgilenecek kurumlar. Bu kurumlar T.C. Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışan sağlık dernekleri ve diğer sağlık kurumlarıdır. Biz sağlik turizm derneği olarak önce , Avrupadaki sağlık elemanları arasında bir bağ kurarak bunları tesbit etmek ve hastaları şikayetlerine göre ilgili uzmanlara yönlendirmeyi amaçlıyoruz.
Yani Sağlık Turizmi Derneği olarak hastalara tedavi sonrası güvence vermek istiyoruz. Mesela Taylandlı sağlık turizmcileri, sağlık turizminde hastalara güven vermek için her ülkede bir veya bir kaç tane danışma bürolari açıyorlar. Insanlar bu bürolarda hem sağlık kurumları hem de bunların uyguladığı tedaviler konusunda bilgilendiriliyorlar. Yine bir problemleri olduğunda da nereye müracaat edeceklerini bilmiyorlar. İşte biz de Avrupada Türkiye sağlık turizmi ile ilgili olarak böyle bürolar açmak istiyoruz.
ATSEF Avrupa Türkiye Sağlık Elemanları Federasyonu. ;
Sağlık Turizmi Derneğimi kurduktan sonra bu derneğin amacına ulaşabilmesi için, Avrupadaki Türkiye kökenli ve Türkçe konuşan sağlıkçıları biraraya getirmek amacıyla bir proje oluşturduk. Avrupa Türkiye Sağlık Elemanları Birliği adı altında , Avrupanın değişik ülkelerindeki değişik branşlardaki sağlık elemanlarını bir araya getirmeyi düşündük.
Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollandadan hekim arkadaşlarla görüşmeler gerçekleştirdik. Daha sonra aramıza Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden de katılım oldu. Yaklaşık bir sene sonra İsviçre Sağlık Elemanları Derneği de aramıza katıldı.
2010 yılı Ekim ayında, Viyana Büyükelçisi sayın Kadri Ecvet Tezcan ın himayesinde Viyana Türkiye Büyükelçiliğinde birliğin adı federasyon olarak değistirildi ve kuruluş protokolu hazırlanıp imzalandı. Fakat ilk kongre iki sene sonra yapıldı.
Nedenini hala anlayamadığım sebeplerden dolayı Avrupada yaşayan Türkiyeli insanlarımızın, kendi dillerini konuşan , örf ve adetlerini, dolayısıyla yöresel hastalıklarını tanıyan sağlık elemanlarına ulaşmaları maalesef gerçekleşemedi. Ama önümüzdeki kongre de umarım yeni bir kadro ile bu rüyamızı gerçekleştirebiliriz. Fakat Avrupadaki sağlık derneklerinin desteğine ihtiyacımız var.
BİR KÖPRÜ VAZİFESİ
Avrupadaki sağlık elemanlarının bir araya gelmesi ile Türkiye Avrupa arasında kurulacak bilim köprüsü Türkiyedeki insanların sağlık hizmetlerinin ve sağlık biliminin gelişmesine de yardımcı olacaktır.
Yazımı sonlandırmadan önce Türkiyede son günlerde artan terör olaylarını lanetliyorum. Saygılarımla.