Geçenlerde internette sağlık turizmi ile ilgili bir makale okudum.
Körfez ülkeleri Türkiye ye sağlık turizmi için artık ödeme yapmayı engelleyici tedbirler almaya başlamışlar. Dolayısıyla artık Araplar sağlık turizmi için Türkiyeye gelmeyecekler.
TEDAVİLERİN PARALARI ÖDENMİYOR
Körfez ülkeleri zaten son zamanlarda Türkiyedeki tedavi kurumlarında yapılan tedavilerin, bir kısmını ödememeye başlamışlar.
Yurt dışında yapılan tedavilerin bu ülkelere getirdiği mali yük artınca , bazı tedavileri sınırlandırmaya karar vermişler.
Ayrıca bu ülkeler, kendi olanaklarını geliştirerek sağlık turizminde hasta gönderip para ödemek yerine , kendi kurumlarını geliştirerek hasta kabul eder duruma gelmişlerdir.
İnternational Healt Managment yöneticisi Levent Uyaniker yazdığı bir makalede körfez ülkelerinde alınan tedbir ve kararları anlatmış.
Uyanikere göre ;
Kuveytte, yurtdışı tedaviye yönelik hastaları yurtdışına gönderen ve tedavi maliyetini ödeyen Yurtdışı Tedavi Yüksek Komitesi kapatılmış. Kuveytli hastaların yurtdışına tedavi için artık karar yetkisi Kuveyt hastaneleri içindeki özel komitelere devredilmiş. Bunun anlamı, eskiden Komiteyi ikna eden sağlık kuruluşları hastayı tek bir kaynaktan alabilirken şimdi ikna etmek için Kuveyt hastanelerini tek tek gezmek zorunda kalacaklar.
KUVEYT YARI YARIYA AZALTIYOR
Kuveyt hükümeti yurt dışına gönderdiği hastalarda % 50 ye yakın indirime gidiyormuş.
Suudi Arabistan, İslam ülkelerinden hasta almak için beş yıllık bir planı devreye sokmuş durumda. Hükümete bağlı , Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Komisyonu, 1.6 milyon Müslümana Suudi sağlık hizmetlerini sunmak için dini ve tıbbi turizmi birleştiren bir öneriyi onaylamış
Bahreyn Sağlık Bakanının yaptığı söylenen bir açıklamaya göre yurtdışına tedavi için gönderilen hastaların sayısı azaltılacakmış.
Bakanın açıklamasına göre, 2015 yılında Bahreyn hükümeti, 1500 cıvarındaki vatandaşı için yaklaşık 66 milyon dolarlık yurtdışı tedavi parasını ödemiş. Bu masrafların içinde uçuş masrafları, otel konaklamaları ve tedavi maliyetleri de varmış. Bahreyn hükümetinin maliyetleri tasarruf altına almak için ayrıca yurtdışında ki doktorlara bir çağrı yaptığı ve ülkesine davet ettiği , bu davete ilginin büyük olduğu da söylenmekte. Böylece Bahreyn de kendi sağlık kurumlarını kuracak ve burada yabancı hastalar için yabancı sağlık elemanlarını çalıştıracak.
TÜRKİYEYE YENİ ALTERNATİF Mİ ?
Ayrıca Bahreyn devleti Rus sağlıkçıları da ülkesine getirerek, Ruslara yönelik sağlık turizmini de geliştirmek istemekte.
Bakarsınız bir süre sonra Arap ülkeleri hem sağlık turizmin de ve hem de turizm de , Türkiyeye alternatif olacaktır.
Türkiye deki sağlık kuruluşları, yeni pazarlar bulmak zorunda kalacaklardır. Bu pazarlar içinde en önemli pazar Avrupada yerleşik Türkler ve şimdilik Türki devletler olacaktır.
Türki devletler de kısa bir süre sonra kendi sağlık kuruluşlarını kurarak hastalarını kendileri tedavi edeceklerdir.
Bu nedenle Türkiye Avrupada yerleşik Türklere sağlık açısından daha iyi koşullarda hizmet vermek zorunda kalacaktır.
Saglik turizminden yararlanacak hastalara tedavi öncesi ve sonrası tibbi danışma ve komplikasyonlara yardımcı olmak amacıyla sağlık turizm dernegi kurulmuştur. (www.saglikturizmi.at)
SAĞLIK ELEMANLARINA ÇAĞRI
Yine hem sağlık turizmi ve hem de insanlarımızın sağlıkla ilgili sorunlarının çözümü için, sağlık elemanları bir araya gelmelidir.
Bunun için sağlık para içindir değil , sağlık sağlık içindir diye düşünmek lazımdır.
Siz eğer bir sağlıkçı olarak önce hastanın sağlıgını düşünerek hareket ederseniz, Allah size zaten gerekli parayı herhangi bir şekilde kazandıracaktır. Sağlık para için diye düşünen kişiler, o kazandıkları haram parayı öldükten sonra cehennemde zaten kullanamayacaklardır.
Her zaman olduğu gibi yine Avrupada yerleşik Türkiye kökenli sağlık elemanlarını bir araya gelmeye davet ediyorum. Bu işi ATSEF ile başaramadık, ama daha hala bir umut var...
Tüm okurlarımın bayramını kutlar, esenlik dolu günler dilerim.
Sağlıkcakla kalın.