Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 30-06-2017 09:04

Geldik yılın en güzel ayına; Yaz ayları, tatil ayları

Bu yazımda tatilde karşılaştığımız sorunlar karşısında neler yapabilirizi özetlemeye çalışacağım:

Geldik yılın en güzel ayına; Yaz ayları, tatil ayları
Hepimizin takdir ettiği gibi  yılın en güzel  günleri, tatilde olduğumuz günlerdir. Fakat bu zaman diliminde bazen istenmedik durumlarla da karşılaşabiliyoruz. Bazan bir kaza, bazan da hava degişiminden veya başka bir sebepten ötürü hastalanıp doktora gitmek zorunda kalabiliyoruz. Bu yazımda tatilde karşılaştığımız sorunlar karşısında neler yapabilirizi özetlemeye çalışacağım:
Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer sosyal güvenlik anlaşmalı ülkelerinde ne tür sağlık hizmetlerinden yararlanabilirim?
Hak ve hukuk boyutunda  bizim anlağımız dilde ki karşılığı şu şekilde belirtilmiştir; geciktirilemez, tehiri mümkün olmayan tedaviler ve acil durum hizmetleri olarak belirtilmiştir.

               AVRUPA SAĞLIK KARTI             

Türkiye´ye kara yolu ile gidiyorsam imkanlarım nelerdir ?
Türkiye güzergahında bulunan bütün ülkeler ile ya Avrupa birliği veyahut ikili anlaşma üzerinden sağlık yardımı alabilme imkanınız vardır.
Avrupa Sağlık Sigorta Kartı  27 tane Avrupa Birliği ülkelerinde ve Avrupa Birliği’ne üye olmayan fakat Avrupa Sağlık Sigorta Kartı’nı kabul eden Norveç, Lihtenştayn (Lichtenstein), İzlanda, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ`da geçmektedir.

      SAĞLIK YARDIM BELGESİ T A 11       

Türkiye için Sağlık yardım belgesinin adı nedir? Nereden tedarik edebilirim?
Sağlık yardım belgesinin adı T/A 11 ( Geçici ikamet sırasında, sağlık yardımlarının talep belgesi) dir. Bu belgeyi Hastalık sigortası kurumlarından tedarik edebilirsiniz. 

T/A 11 Belgesi  üzerinden direkt hizmet alabilirmiyim?
Hayır o belge üzerinden hizmet alabilme imkanınız yoktur. Türkiye´deki anlaşmalı sağlık kurum ve kuruluşlarından hizmet alabilmek için elinizde bulunan belgeyi yakınınızdaki en yakın SGK´ya  (Sosyal.Güvenlik Kurumu) ulaştırmak zorundasınız. T/A 11 belgesi SGK tarafından kayıt altına alındıktan sonra ve size verilecek  10 haneli YUPASS numarası  yani Yurtdışı Provizyon Aktivayon ve Sağlık sistem üzerinden kayıtınız gerçekleştiridikten sonra hizmet alabilirsiniz. 

10 haneli Yupass.numarsı üzerinden artık siz Türkiye deki anlaşmalı bütün sağlık kurum ve kurúluşlarından acil sağlık hizmeti alabilme hakkına sahip olursunuz. 
Hizmet alım işlevinde hangi tür evrakları ibraz etme mecburiyeti vardır?
Hizmet alım işlevi nüfus cüzdanı veya pasaportun yanında YUPASS numarası  üzerinden gerçekleştirilir.

  RAPOR ALINDIĞI ZAMAN     

Türkiye´de rapor alındığı zaman ne yapılmalı ?
SGK´dan  raporun  A/T 15 başlangıç ve A/T 18 bittiğini belirten belgeleri almanız faydanıza  olacaktır. Bu şekilde işvereniniz ve iş ajansı bu süreleri sağlık sigorta kurumlarına bildirecek  bu sayede  problemsiz olarak rapor sürelerini işverenlerinize ve iş ajanslarınıza teyit edilecektir. Aksi takdirde özel doktorlardan alınan raporların kabulu ile ilgili olarak çalışan veya işsizlık parası yardımı alan kişiler sıkıntı yaşıyabiliyorlar. 

Ekstra sağlık sigortası yaptırmak gerekli midir?
Evet şuanda olmazsa olmazlardan olan bir sigorta türüdür. Bu vesile ile Almanya dışındaki ülkelerede ödemiş olduğunuz; katkı paylarından, ekstra sağlık masraflarından bu vesile ile kurtulmuş olursunuz. En önemlisi ilgili ülkeden uçak ile Almanya´ya geri getirilebilme imkanına sahip olursunuz.

Bizim sigortalılarımız ek sigorta ile ilgili olarak bütün bilgileri bu internet adresi üzerinden Türkçe ve Amanca olarak okuyup, bilgilenebilirler  http://www.aok-tuerkisch.de/aok-yurti-disi-seyahatleri-secmeli-tarifesi-416.php

Yazımı sonlandırırken, tüm okurlarımın Ramazan Bayramı’nı tebrik eder, sağlık ve esenlik dolu günler dilerim. 

AdminAdmin