Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 18-10-2018 22:07

Diyabet hastalığı ve diş sağlığımız

Çürük bir diş bakteri üremesi için yegane bir alan. Bu bakterilerin kana karışması durumunda herhangi bir organa ulaşıp enfeksiyon yaratabilir. Unutmayın ki, şeker hastaları iltihaba daha yatkın ve yaralandıklarında bu yaraların kapanması daha zordur.

Diyabet hastalığı  ve diş sağlığımız
Toplum arasında daha çok şeker hastalığı diye adlandırılan diyabet her hangi şekliyle (tip 1 ve tip 2) olursa olsun doğrudan ağız ve diş sağlığı ile bağlantılıdır.  Diyabet hastalarının yarısı, diyabetin 6. komplikasyonu olarak bilinen diş eti hastalığı, taşıyan kişilerdir Bu hastalık diş etinde sürekli gelişen enflamasyon yani iltihaplanma ve sonunda diş etinin tahribine yol açan bir hastalıktır. Son evrelerinde dişlerin gitgide daha fazla oynamasına ve kaybına neden olur. 

Diyabet ağızda hastalıklara sebebiyet verdiği gibi tersi de mümkün yani ağızdaki iltihap kandaki şeker oranının dengesini de bozabilir. 

    AĞIZDA MANTAR                                   
Diyabet hastalarının dişleri daha mı zayıf? 

Hayır. Sadece daha dikkatli bir şekilde temizlenmeli ve iltihaba neden olacak koşullardan uzak durmalıdır. Yumuşak başlı bir fırça ile dişlerinizi fırçalayıp, flüor içeren bir diş macunu seçmelisiniz. Dişlerde tüm yüzeyleri fırçalayabilmek adına arayüz fırçası veya dişlerimiz sık ise diş ipi kullanmak şart.

Ağzım kuruyor, dilimde ve yanak içlerinde yanma hissi var.

Şeker hastalığı tükürük bezlerinin daha az çalışmasına ve tükürükteki şeker oranının artmasına sebep oluyor bu nedenle ağızda mantar hastalığı oluşumu tetiklenebilir. Bu konulardan şikayetiniz varsa diş hekiminize danışmanızda ve kan şekeri değerlerinizi dengede tutmanızda fayda var.

 DİŞ ETİ KANAMASI     
    
Dişlerimin diyabet hastalığı ile ne ilgisi var ?

Çürük bir diş bakteri üremesi için yegane bir alan. Bu bakterilerin kana karışması durumunda herhangi bir organa ulaşıp enfeksiyon yaratabilir. Unutmayın ki, şeker hastaları iltihaba daha yatkın ve yaralandıklarında bu yaraların kapanması daha zordur.

Diş etlerim sürekli kanıyor normal mi ?

Hayır, bu hiç normal değil. Kanayan diş etleri sağlıksızdır. Genelde sebebi plak ve tartardan dolayı tahriş olmuş bir diş etidir. Kanadığı için daha az fırçalanan dişler daha çok tahriş olur ve bu kısır bir döngüye çevrilir.  Eğer diş etleriniz kanıyorsa dişlerinizi daha özenli fırçalamanız ve diş hekiminize başvurmanız iyi olur.

Senede bir kere kontrol yeterli mi ?
Diyabet hastaları için altı ayda bir kontrolü öneriyoruz. Enfeksiyona yol açacak durumları ortadan kaldırmak için minimum bir süreç, daha uzun aralıklarla yapılan kontrollerde geç kalınmış olma ihtimali yüksek
.
ANTİBİYOTİK KULLANIMI               
Ağız ve diş tedavilerinden önce antibiyotik kullanmalımıyım ?

Bu mecburi değil. Diyabet hastalığının dengeli olup olmayışına göre hekiminizin gerektiği takdirde size antibiyotik reçetesi verebilir. Hekiminizin önerilerine uygun davranıp, sağlığınız açısından gereken tedbirleri alabilirsiniz. 

İmplant taktırmak istiyorum Hastalığım buna engel mi ?

Dengeli olduğu takdirde diyabet implant uygulamasına engel değildir. Fakat cerrahi bir müdahale olduğu için her hastanın durumuna göre alınabilecek bir karardır. Diş hekiminiz, sizi bu konuda takip eden doktorunuzla görüşüp, karar alacaktır.

Lütfen unutmayın !      
Diyabet önemli bir hastalıktır ilk kontrolünüz esnasında diş hekiminize belirtmeyi unutmayın.  Ocak sayımızda buluşmak üzere tüm okurlarıma sağlık ve esenlik dolu günler dilerim.  

Sağlıcakla kalın...
AdminAdmin