1960´lı yıllarda çalışmak üzere Almanya´ya gelen vatandaşlarımız´dan hayatta kalanların bir bölümü hayatlarını devam ettirebilmek için daimi olarak bir başkasına ihtiyaç duymakta, yani bakım yaşlı bakımı hizmeti almak zorunda. Bu ihtiyaç genel nufusa bakıldığında 65´yaş üzerin nüfüsun takriben % 10-11 kapsamakta, bunun ise üçte biri yani takriben %3-4´ü kurumsal, yani yaşlı bakım evinde bakım hizmeti almaktadır.
KAFA YORMALIYIZ
Günümüzde her ne kadar, Almanya´da yaşayan ve bakım ihtiyacı olan Müslümanlar, Hıristiyanlarla kıyaslandığında, bakım ihtiyaçlarının giderilmesi için çok daha az orantıda yaşlı bakımevinde verilen kurumsal bakım hizmetini tercih etse de, çeşitli sebepler nedeniyle evde bakılamayıp, kurumsal bakım hizmeti alanların oranında gelecekte gözle görülür bir artış gösterecektir. Artan bu ihtiyacı karşılamak için kurumsal yaşlı bakım hizmeti veren taşıyıcı kurumların ve bu kurumların önemli bir bölümünün Diakonie, Caritas inanca/mezhebe dayalı kurumlar olduğu gerçeğinde, Müslüman çatı
örgütlerinin de kafa yorması gerekmektedir.
Bu çerçevede konunun önemini kavrayıp kendi imkanları çerçevesinde Müslümanlara yönelik onların dini ve kültürel hassasiyetleri dikkate alarak bakım hizmetini veren kurumların bilgi ve tecübelerinden faydalanmak yararlı olacaktır. Frankfurt Belediyesi sınırları içerisinde yaşlılara yönelik hizmet alanında en büyük taşıyıcı kurum olan Frankfurter Verband Alten- und Behindertemhilfe e.V.´ya bağlı Victor-Gollancz-Haus´da 2004 yılından bu yana başarılı şekilde Müslüman yaşlılara yönelik onların dini ve kültürel hassasiyetlerini dikkate alan bakım hizmeti Almanya çapında dikkat çekmektedir.
Verilmekte olan bu hizmetin planlama safhasında Frankfurt´ta bulunan cami dernekleri ile istişare edilmiş ve onlarında önerileri dikkate alınmıştır.
NELERE DİKKAT EDELİM
Victor-Gollancz-Haus yaşlı bakımevinde Müslüman yaşlılara yönelik bakım hizmeti aşağıda belirtilen özellikleri taşımaktadır:
Hizmet personeli bakım hizmeti gören yaşlıların dilini konuşmakta, hizmet görenler Müslümanların büyük çoğunluğu Türk olması nedeniyle, Müslüman yaşlılara hizmet veren personelin önemli bir bölümü Türkçe bilmekte,
Bakım hizmeti gören Müslümanlar için dini vecibelere uygun Türk mutfağı damak tadında helal yemek çıkarılmakta.
Bakım hizmeti esnasında Müslüman yaşlıların dini ve kültürel temelde ar/utanma duygularına hassasiyet gösterilmekte, bu çerçevede bakım hizmeti gören Müslüman bayan yaşlılara bayan bakım personeli hizmet vermekte.
Bakım ihtiyacı gören Müslüman yaşlıların ibadet (namaz, oruç gibi) etme arzusu olması durumunda. kendilerine gerekli destek verilmekte ve hizmte binasında bu amaçla küçük mescid bulunmakta.
Bakım hizmeti gören yaşlıların görevli personel eşliginde beraber vakit geçirebilecekleri çay odası denilen ortak mekan bulunmakta ve burada düzenli şekilde ortak etkinlikler yapılmakta,
Kurban ve Ramazan Bayramları ortak kutlanmakta, Ramazan ayında bir defaya mahsus ortak iftar programı yapılmakta, bu etkinliklere yaşlı yakınları, çevredeki STK temsilcileri ve medya davet edilmekte.
Hizmet binasına yakın Cami derneği ile yakın ilişki kurulmakta ve bu derneğin din görevlisi düzenli şekilde bakım hizmeti gören Müslüman yaşlıları ziyaret edilerek onlara manevi telkin hizmeti verilmekte.
YAYGIN BİR HİZMET
Diğer sosyal hizmet alanlarında olduğu gibi, yaşlı bakım alanındaki hizmetlerinde Müslümanların dini ve kültürel hassasiyetlerini dikkate alınarak daha yaygın hale gelebilmesi için Almanya´da Müslümanların Kiliselere bağlı sosyal hizmetler üreten Diakonie ve Caritas´a muadil sosyal hizmet üretecek profesyonel teşkilatlar oluşturması gerekmektedir.
Bu konuda Almanya´daki Müslümanlar ve onları temsil eden çatı kuruluşlarının hangi safhada olduğu, Alman makamları ve siyasetinin bu konuya nasıl baktığı konuları, üzerinde ayrıca durulması gereken konulardır.