Kaza meydana geldiği zaman şekli ne olursa olsun çocukta bir kanama, bilinç kaybı kusma veya konuşma bozukluğu var ise hemen bir acil servisine başvurmanız gereklidir. Çocuğun genel sağlık durumunda bir sorun yoksa ve darbe alan dişlerse, hasar olmasa da mutlaka en kısa sürede diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Dişlerde tespit ettiğiniz hasar diş kırığı ise kırılmış olan parçayı bulmanız en iyisi olacaktır bu parçayı kazanın geliştiği yerde veya eğer yaralanmış ise, ağız içinde bulabilirsiniz. Evet, bazen düşme esnasında parçalar ağız içinde oluşan yaraların içinde kalabilir. Parça bulunduğu takdirde, fizyolojik serum veya süt içinde muhafaza edilmeli. Kırılan parça bulunmamış olsa da mutlaka bir saat içerisinde bir diş hekimine başvurmak önemlidir.
DİŞ NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ
Bu durum bir dişin tamamen yerinden çıkmış olduğunda da geçerlidir. Dişi bulabilirseniz, kök kısmına dokunmadan nazikçe tutmalı ve herhangi bir temizleme işlemi yapmadan pastörize süt, tükürük veya fizyolojik serum içeren kapalı bir kutu içerisinde muhafaza etmelisiniz.
ZAMAN ÖNEMLİDİR
Bu tür kazalarda dişin yerinden çıktığı saat ve yeniden yerine implant edildiği saat arasında yarım saati geçmeyen bir süreç olması önemlidir. Bu yüzden çok acil bir şekilde diş hekiminize başvurmanız gerekiyor.
YENİDEN IMPLANT YAPILIR MI ?
Dişin yarım saat içerisinde yerine implant edilmesi durumunda tedavinin başarı oranı %70 iken bu süreç iki saati bulduğunda başarı oranı %2 düşüyor. Yeniden implant tedavisi yerinden çıkmış olan kalıcı dişleri kapsıyor. Süt dişleri için bu müdahale yapılmamaktadır.
GARGARA YAPMALI MI ?
Kaza sonrasında çocuğunuzun ağzında oynayan bir diş varsa hiç dokunmadan diş hekiminize başvurun. Ağzında görünür olmasa da diş kökünde bir kırık veya dişi saran kemiklerde bir kırık söz konusu olabilir. Ağız içini temizlemek amaçlı gargalar bu durumda yasaklanmalıdır.
Kaza anında ailenin sakin davranması önemli. Kazanın saati, konumu (okul, sokak
) ve gelişimini öğrenmeye çalışın. Çocuğun tıbbi geçmişi, alerji durumu, tetanoz aşısının tarihi gibi bilgileri ve kazanın gelişimi hakkındaki bilgileri diş hekiminize doğru şekilde aktarmanız büyük önem taşır.
SİGORTAYA BAŞVURUN
Son olarak bu tür kazalar sigortanızın kapsamına girmektedir. Kazaya sebebiyet veren unsurları hekiminize ulaştırdığınız takdirde size verilecek olan belgeler sigortanıza yapacağınız başvuru dosyası için gereklidir.
Kaza esnasında zarar görmüş tüm dişlerin ve organların (yüz, çene
) tedavisinin sigorta tarafından karşılanmasını sağlar
Bu konuda bilgi edinmek isteyenler aile hekimlerine, diş hekimlerine veya sigortalarına danışabilirler.