22 Kasım Türk Diş Hekimleri günüydü. Türkiyede mutlaka çeşitli aktiviteler yapıldı. Bilemiyorum acaba o hafta Diş ve Ağız Sağlığı Haftası ilan edilip , hafta boyunca bu konuda insanlarımız bilgilendirildi mi? Diş Hekimlerinin sorunlarının tartışılıp, çözüm yolları konusunda , hekimlerimiz ve sağlık bakanlığı ile ortak çalışmalar da yapılmıştır sanırım.
Gönül isterdi ki, Avrupada yaşayan ve çalışan diş hekimleri, diş teknisyenleri, asisitanlar ve bu sektördeki ticari kuruluşlar , T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye ye davet edilsinler. Yurt dışında yaşayan insanlarımızın diş ve ağız sağlıkları ile ilgili çeşitli çalıştaylar yapılsın. Hastaların sorunları ve çözüm yolları tartışılsın ve bu insanlara en iyi hizmetin nasıl yapılacağı konusunda , bir yol haritası çıkarılsın. Yurtdışında yaşayan ve çalışan Türkiye mezunu diş hekimlerinin sorunları ve bu sorunların çözümü konusunda neler yapilabilineceği tartışılsın.
Türkiyedeki Diş Hekimliği Fakültelerindeki öğretim üyeleri çesitli konularda bilimsel seminerler, paneller hazırlasınlar. Böylece yurt dışındaki hekimler çeşitli konulardaki yeni çalışmaları öğrenme olanağına sahip olabilsinler.
Avrupa ve diğer ülkelerdeki diş hekimliği fakültelerinden de öğretim üyeleri davet edilerek onlara Türkiyedeki diş hekimliği eğitimi ve Sağlık Bakanlığı aracılığıyla halka verilen diş ve ağız sağlığı çalışmaları hakkında bilgi verilsin.
Dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler hem hekimler ve hem de devlet temsilcileri tarafından paylaşılsın.
Yani kısaca 2014 ve 2015 senelerinde yapılan Türk Tıp Kurultayı gibi Türk Diş Hekimleri Kurultayı , Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilmelidir.
2015 senesinde ki kurultayda , katılan sivil toplum kuruluşlarının önerilerinin sunumunu ben yapmıştım. Bundan sonraki kurultayların sadece hekimler ile sınırlı kalmayıp, tüm branşlardan sağlıkçıların katılması gerektiğini söylemiştim.
Sağlık hizmeti hekimden, yardımcı sağlık personeline kadar birlikte verilen bir hizmettir. Tıp denince de akla tüm bu sağlık elemanlarının , insanların sağlığı icin verdikleri hizmetler, eğitimler gelmektedir. Tıp ta hizmetler bir zincir şeklinde, verilirse başarılı olunur. Sağlık elemanları her biri bir sağlık hizmetindeki bütünün parçalarıdır. Legolar gibi, biri olmazsa diğerleri de aksar.
SAĞLIK TURİZMİ ÜÇ AYAKLI PROJE
2007 , 2008 tarihlerinde Sağlık Bakanlığının hazırladığı Sağlık Turizmi Kongrelerinde büyük bir eksikliğin olduğunu farkettim. Sağlık turizmi üç ayaklı bir projedir. Türkiyedeki çok modern teknik ve techizati olan sağlık kuurumları ve bilgili kabiliyetli, tecrübeli sağlık elemanları ve uzman kadrosu ile, birinci ayak oluşmuştur. İkinci ayak ise hastalar ve hastaların transfer, konaklama ihtiyaclarını karşılayan ve bu sağlık kurumlarının tanıtımını yapan turizm kuruluşlarıdır. Asıl önemli olan üçüncü ayak ise tedavi sonrası kontrollar ve hasta bakımıdır. Hastaların tedavi öncesi bilgilendirilmeleri ve tedavi sonrası oluşacak sorunları, komplikasyonları ortadan kaldıracak bir organizasyonun oluşturulması gereklidir.
Bu amaçla 2009 senesinde Avusturya, Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa ve Kıbrıstan katılan sağlık derneklerinin temsilcileri ile , Avrupada yaşayan Türkiye kökenli sağlık elemanlarını bir araya getirmeyi amaclayan , Avrupa Türkiye Sağlık Elemanları Federasyonunu kurduk. Kuruluş protokolunu Viyana Büyükelcisi sayın Ecved Tezcanin himayelerinde, 29. Ekim. 2010 yılında Viyana da imzaladık. Amacımız değişik sağlık gruplarındaki arkadaşları dernekleştirip daha sonra bu dernekler aracılığı ile bir araya getirmekti. Her ne kadar 6 sene de İsviçre Sağlık Derneğinin aramıza katılmasından başka hiç bir faaliyetimiz olmadıysa da gelecekte bu projenin gerçekleşeceğine inanıyorum.
Kaç kere bu sayfada sizlerden destek rica ettim.
Umarim bu projeyi birileri gerçekleştirir.
ATSEFde yeni dönem: Başarılar dilerim
Lefkoşada yapılan 3. ATSEF Olağan Genel Kuruluna katkı koyan herkese teşekkür ederim.
Sevgili arkadaslar, Kıbrıs ta yapılan 3. ATSEF olarak genel kurulunda seçilen yeni yönetim kurulu üyesi arkadaşları tebrik eder başarılar dilerim.
UMUTLUYUM
Yeni yönetim de gorev almayan arkadaşara da şimdiye kadar verdikleri hizmetten dolayı teşekkür ediyorum. Bu arkadaşlar yeni yönetime, ATSEF i, geliştirip, amaçlarına ulaşmasına yardımcı ve destek olacaklarına inanıyorum.
BİRARAYA GELMELİYİZ
ATSEF yöneticileri, üyeleri ve sevdalılari olarak bizler, en kısa zamanda Avrupada yaşayan Türkiye kökenli sağlıkçıların biraraya gelmesini gerçekleştireceğimize inanıyorum. Beni tekrar Eş Başkan olarak seçen yönetim kurulu üyesi arkadaşlara da teşekkür ediyorum.
Yazımı sonlandırırken okurlarımın meslektaşlarımın ve hastalarımın yeni yılını kutlar, yeni yılın sağlık ve esenlik getirmesini dilerim.
Saygılarımla.