Avrupa ülkelerinden katılımın çok olmadığı dikkatimi çekti. Avrupada yerleşik yaklaşık 6 milyon Türk ve Türkiyeli var. Bu insanların, özellikle 1, ve 2. Nesilin önemli sağlık sorunları var. Her ne kadar 3. ve 4. nesil dil sorununu haletmişse de, Türk hekimlere tedavi ve muayene olmak istiyorlar. Türk hekimlerinin tecrübe ve bilgilerine güveniyorlar ve onları kendilerine daha yakın hissediyorlar. Avrupada yaklaşık 5-6 bin saglık elemanı olduğunu düşünüyorum. Bu sayıya öğretim üyeleri, uzmanlar, hekimler, eczacılar ve diğer sağlık elamanları dahil.
Bu aslında büyük bir potansiyel. Hem halk için, hem bu sağlık elemanları için ve de Türkiyedeki sağlık hizmetlerinin gelişmesi ve uygulanması için kullanılabilecek bir güç.
SAĞLIK, SAĞLIK İÇİNDİR
Bu potansiyeli değerlendirmek için bir sağlık elemanlari ağı kurma çabalarımız desteklenmeli ve bu ağ gerçekleştirilmelidir. Ama bunu yaparken sağlık para icin değil, sağlık sağlık için yapılmalıdır diye düşünmelidir.
Ben birgün sağlık sağlık içindir, diye düşünen ve inanan sağlık elemanlarının biraraya geleceklerine inaniyorum.
Hestourex Sağlık Turizmi Fuarına katılan hastahaneler ve klinikleri ziyaret ettim. Gerçekten sağlık kurumlarımız çok gelişmiş. Bunda en önemli etken sağlık turizmidir.
Türkiyedeki sağlık turizminin Avrupada yerleşik Türklere çok faydası vardır. En azından kendi ülkesinde kendi dilini konuşan, kendi mentalitesindeki uzmanlar tarafından tedavi edilmenin mutluluğunu yaşayabileceklerdir. Ayrıca yaşadıkları ülkelerdeki pahallı tedavileri daha uygun ücretlere yaptırabilme olanaklarına sahip olacaklardır. Zaten yıllardır insanlarımızın bir kısmı, pek çok tedavileri yazın tatilde Türkiyede yaptırmaktadırlar. Bir kısmı ise extra Türkiyeye gitmekte ve kısa zamanda tedavilerini yaptırıp ülkelerine geri dönmektedirler.
Buraya kadar herşey çok güzel. Fakat yaşadığı ülkesine geri döndükten sonra herhangi bir istenmeyen durumla karşılaşırsa , problem başlar. Bu problemi çözebilecek ve hastalara yardımcı olabilecek tek kurum sağlık elemanlarından oluşacak bir sağlık elemanlar ağıdır.
Acaba sağlık turizmi dernekleri veya federasyonu, Avrupadaki yerleşik Türkiye kökenli sağlık elemanlarına ,Türkiyedeki sağlık kurumlarını ve sağlık turizmi ile ilgili uygulamaları anlatmak için bir sağlık turizmi semineri düzenlenemez mi? Davet edilecek sağlıkçılar Türkiye deki sağlık turizmini tanıyacaklar ve sağlık turizminden faydalanacak hastalara karşı daha fazla yardımcı olabileceklerdir.
BAŞARILI ORGANİZASYON
Gelelim Hestourex SağlıkTurizmi ve Spor Fuarı ve Saglık Turizmi kongresine, ;
Önce bu organizasyonu gerçekleştiren ekibi başarılarından dolayı tebriklerimi sunarım. Özellikle de Selahattin Aya.
Bu kongre ve fuara katılan Avusturya ekibi olarak neler düşündüğümüzü şöyle ifade ettik;
Aile Hekimi Dr. Salih Varol; Sağlık ve spor Turizm Fuarının yararlı olacağını düşünüyorum, Türkiye Avusturya arasında da bu yönde gelişmeler olacağını düşünüyorum. Bu gün buradan aldığımız bilgileri Avusturyada ki hastalarımıza ve bulunduğumuz platformlarda anlatacağız. İzinlere geldiğimde görüyorum. Türkiyede ki sağlık sektörünün baya büyük gelişmeler kat ettiğini gördüm dedi.
Ortopedi Uzmanı Dr. Vedat Şahin; Türkiye ile Avusturya arasında ortopedi alanında iş birliği tabi ki olacaktır. İki taraf için de avantajlıdır. dedi.
Eczacı Serpil Özsoy; Uzun süre sağlık sektöründe çalıştım. Türk Avusturya Sağlık Derneğinde çalıştım. Orada projeler ürettik. Orada ki halkımızın sağlık hizmetini daha iyi alabilmesi için. Bu kongreye ilk defa katılıyorum. Buradan alacağım bilgilerle Avusturyada daha iyi bir kontak kurabiliriz Türkiye ile çalışma için. Türkiye ile Avusturya arasında sağlık turizmi tabi ki olur. Türkiye çok iyi Turizm beldesi bunu daha iyi şekilde anlayıp anlatabilmek Avrupada çok önemli. dedi.