Kyodo News'in haberine göre, Başbakan Kişida, kabine toplantısının ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
BAŞBAKAN KİŞİDA: SORUN YOK
Başbakan Kişida, "atık suyun tahliyesinin ve santralin yıkılmasının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını" vurguladı. Kişida'nın açıklamasının ardından, Fukuşima'daki nükleer santrali işleten Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO) Başkanı Kobayakawa Tomoaki'nin, tahliye çalışmalarına "hızlıca" başlamaları için çalışanlarını görevlendirdiği kaydedildi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, 4 Temmuz'da yayımladığı raporda, Japonya’ nın Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken atık suyun denize tahliyesi planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu bildirmişti.
HALKTAN BÜYÜK TEPKİ
Japonya'nın başkenti Tokyo'da, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın evinin önünde toplanan halk, Fukuşima Nükleer santralinde depolanan kirli suyun denize atık olarak bırakılması planını protesto etti. Göstericiler karardan vazgeçilmesini istiyor.
SİBER SALDIRI
Hacker grubu Anonymous, Japonya'nın Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif özellikli atık suyun okyanusa tahliyesi planını protesto etmek amacıyla ülkede nükleer güçle ilgili kurum ve gruplara karşı siber saldırılar başlattı. Kyodo News'in haberine göre, Anonymous'un Japonya Atom Enerjisi Ajansı (JAEA), Japonya Atom Enerjisi Şirketi ve Japonya Atom Enerjisi Derneğini hedef aldığı bildirildi. Anonymous, dağıtık hizmet reddi (DDoS) saldırıları düzenledi ve bu saldırılar, merkezi İtalya'da bulunan bir grup tarafından yönetildi.
Fukuşima I Nükleer Santrali felaketi, 11 Mart 2011 tarihinde Japonya'nın kuzeyindeki Tohoku bölgesinde gerçekleşen depremin ardından oluşan tsunami nedeniyle meydana gelmişti.