Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 25-05-2021 05:32

‘Ateroskleroz’un gurbetçi sevgisi

Dünyada en çok ölüme ve ciddi hastalıklara neden olan ateroskleroz denilen damar sertleşmesi ve tıkanması Türkler de diğer Alman ve batı Avrupalılara nazaren daha sık kalp krizlerine yol açarak, hastaları ya hemen öldürüyor, ya da beyin damarlarını tıkayarak insanlari felç bırakıyor.

‘Ateroskleroz’un gurbetçi sevgisi
Dünyada en çok ölüme ve ciddi hastalıklara neden olan ateroskleroz denilen damar sertleşmesi ve tıkanması Türkler de diğer Alman ve batı Avrupalılara nazaren daha sık kalp krizlerine yol açarak, hastaları ya hemen öldürüyor, ya da beyin damarlarını tıkayarak insanlari felç bırakıyor. 1993 senesinde Köln Üniversitesinde kendi araştırmalarımıza dayanarak ve Gießen Universitesi’nden Dr. Yaşar Bilgin’in yaptığı epidemiyolojik araştırmalara dayanarak Türkler’de Koroner Arter Hastalığı daha erken yaşta oluştuğu uzun zamandır bilinen gerçektir. 

Ateroskleroz, yani damar sertleşmesi diye, atar damarların içinde yaşla kolesterol, yağ, kan pıhtıları ve kireç birikintileri önce damarların daralmasına ve sonuçta damarın tamamen tıkanmasına sebep olan durumlar anlaşılyor.

Ateroskleroz problemine bu güne kadar kesin bir çözüm getirmek de mümkün olmadığından insanları uyarmak ve önlemlerini almaktan başka çare yok. Bu hastalığın gelişmesinde bir takım önemli risk faktörleri yer alıyor. Aterosklerotik risk faktörleri değiştirilebilen ve değiştirilemeyenler diye ikiye ayrılır:  Öncelikle hastanın cinsiyeti önemlidir, erkeklerde daha fazla oranda görülen damar sertliği, menopoz sonrası, hormonlar kesildiğinden sonra, kadınlarda da görülmeye başlar. İkinci değiştirilemeyen faktör kalıtım ile ilgili.  Birinci derece akrabalarda mevcut olan koroner kalp bu riski arttırır.

Değiştirilebilen risk faktörleri arasında kolesterol düzeyi, tansiyon ve kan şeker oranı (diyabet) yer alır. Bir de fazla kilolu

olmak damarları ciddi bir şekilde etkiliyor. Bu faktörü ölçmek için bel çevresi erkeklerde 98 cm ve kadınlarda 80 cm yi geçmemeli. İkinci ölcü yöntemi, vücut kitle endeksi 25’i geçmemeli (Formül: VKI=kg / boy2).

Korunmak  için ne yapmalı ?

Beslenmenize dikkat edin, kırmızı et , hayvansal yağları ve tatlıları azaltın. Daha fazla tavuk eti, balık ve sebze türlerini tercih edin. Yemekte salata ve bol su içiniz. Hem hazmi kolaylaştırırsınız, hem de daha kolay kilo verebilirsiniz. Günlük hayatınızda spora yer vermelisiniz. Spor yapın, kısa mesafelerde arabanızı bırakın, yaya yürümeyi tercih edin. ve en önemlisi sigaraya veda.

AdminAdmin