TÜRKİYE
Giriş Tarihi : 10-11-2023 12:14

“Sigara yüzde 90 suçlu”

Türkiye'de farklı üniversitelerin çeşitli bölümlerinden 20 profesör, 6 ayda Türkiye'nin akciğer kanseri haritasını çıkarıp literatüre tanımladı.Bilim ansanlarımızın çalışması dünyanın en saygın kanser dergilerinden biri olan ""Journal of Thoracic Oncology"de yayımlandı.

“Sigara yüzde 90 suçlu”

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu ile farklı üniversitelerin göğüs cerrahisi, göğüs hastalıkları, radyasyon onkoloji, medikal onkoloji ile patoloji gibi bölümlerinden profesörler Ayten Kayı Cangır, Perran Fulden Yumuk, Serpil Dizbay, Serap Akyürek, Yeşim Eralp, Ülkü Yılmaz, Uğur Selek, Ali Murat Tatlı, Fazilet Öner Dinçbaş, Saadettin Kılıçkap, Mehmet Ali Nahit Şendur, Asli Görek Dilektaşlı, Hakan Şat Bozcuk, Serdar Özkök, İlhan Öztop, Erkan Topkan, Şükrü Dilege, Akın Kaya, Ahmet Demirkazık, geçen yıl "Türk Onkoloji Grubu" adı altında çalışma başlattı.

Bilim insanları, yaklaşık 6 aylık çalışmayla, Türkiye'de akciğer kanserinin sebeplerini, bölgelere göre dağılımını, tedavi yöntemleri, tıbbi cihaz ve hekim sayıları gibi bilgilerin derlendiği makale hazırladı. Bu çalışma dünyanın en saygın kanser dergilerinden biri olan "Journal of Thoracic Oncology"de yayımlandı.

Çalışmada yer alan Prof. Dr. Eroğlu, AA muhabirine, akciğer kanserinin en sık görülen ve en çok ölüme sebep olan hastalık olduğunu belirterek, dünyada yılda yaklaşık 2 milyon kişinin akciğer kanserinden öldüğünü söyledi.

- "Akciğer kanseri en sık Ege ve Marmara'da, en az Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da görüldü"

Türkiye'deki kanser durumunu bölgesel ve kadın-erkek şeklinde kategorize ederek çalıştıklarını anlatan Eroğlu, "Çalışmamızda 2022'de Türkiye'de 41 bin yeni akciğer kanseri tespit edildi. Bunun yaklaşık 33 bini erkek, 8 bini kadın. Bölgelere göre harita oluşturduk. Akciğer kanseri kadın ve erkeklerde en sık Ege ve Marmara'da, en az ise Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da görüldü. En sık 60 ila 70 yaş aralığında görülen akciğer kanserinin nedeni ise yüzde 90 sigaradır ve bu önlenebilir sebeptir." dedi.

AdminAdmin