Demans, Türk’lerde genç-yaşlı demiyor

Türkischer Alzheimer Verein e.V. başkanı aynı zamanda Tıp Ekonomisti (B.Sc.) Mefküre Ülker Demans hastalığının genelde yaşlılarda görülmesine karşın son yıllarda Türk gençlerinde de bu hastalığa rastlanıldığına dikkat çekti. 2050 yılında 1.5 milyon Türk’ün etkilenmesi bekleniyor.

TÜRKİYE - 17-10-2018 23:19

Demans, Türk’lerde genç-yaşlı demiyor


Köln’de yaklaşık 1.5 yıldır  faaliyet gösteren  Türk Alzheimer Derneği’nin çalışmaları takdirle karşılanıyor. ‘ Unutursam Hatırlat’ parolası ile topluma rehber olan derneğin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı  Mefküre Ülker  çalışmaları ve yaşanan sıkıntılar hakkında açıklamalarda bulundu. 

Almanya’da günden güne yaşlanan nüfusla birlikte sorunların da beraberinde geldiğine dikkat çeken Ülker, yaşlı gurbetçilerimiz arasında en büyük sağlık sorunlarından birinin de Demans Hastalığı olduğunu söyledi. Demansın genelde 65 yaş üstü hastalık olararak adlandırılmasına karşın Türkler arasında çok erken görüldüğü belirten Mefküre Ülker “ 40 yaş üstü Türkler de bile hastalığı görmek mümkün.’ dedi.

Almanya‘da Türk Demans hasta sayısı konusunda resmi bir rakam olmadığının altını çizen Ülker Alman Demans Derneği‘nin 2016 yılında yaptığı bir araştırmaya göre 208 bin civarında Türk hastası olduğu bu rakamın 2050 yılında 1.5 milyona ulaşması beklenmekte. Alman sağlık sisteminin şu an bile Türk Demans hastaları için ihtiyaca cevap veremediğini belirten Türk Alzheimer Derneği Başkanı Mefküre Ülker gerekli  önlemler alınmaz ise ciddi sorunlarla karışyalabişabileceğini söyledi.

TÜRK SAĞLIK ÇALIŞANI YETERSİZ
Babasının da üç yıldan beri Demans hastalığı sorununu yaşadığını belirten Ülker “ Bu hastalığın tedavisinde Türk sağlık çalışanlarına büyük önem düşüyor.  Zira birinci kuşak veya ikinci kuşak olarak tabir ettiğimiz bu hastalarımız kendi dilinde kendi gelenek göreneklerinde tedavi olmak isterler. Fakat yeterli sayıda Türk hasta bakıcısı olmadığı için ne yazık ki bu konuda yetersiz kalınmakta. Tabi ki bu sorunda  anne babaların etkisi çoktur. Şöyle ki hiç kimse çocuğunun hasta bakıcı olmasını istemez. Hep doktor, mühendis vs. olmasını ister. Ama hastalanıp hastaneye düştüğü zamanda Türk hasta bakıcı ister. Bu bir tezattır.”  dedi. Büyüklerimizin bizlerin bugüne gelmesinde büyük emekleri olduğunu vurgulayan Ülker “ Onlara vefa borcumuz var. Bunu da ödememiz lazım.” şeklinde konuştu.

          DURUM İÇLER ACISI                        
Almanya genelinde 1300 evi ziyaret ettiğini belirten Mefküre Ülker“ Bazı evlerde o kadar kötü şartlardaki hastalarla karşılaşıyorum ki anlatamam. ‘ Laf olur’ diye bakım evlerine de verilmeyen bu yaşlılarımızın durumu bizleri üzmektedir. Gerci yen jenerasyon bu konuda daha pozitif düşünüyor. Bu da sevindiricidir.’

   HALKTAN DESTEK BEKLİYORUZ     
Türk Alzheimer Derneği olarak Almanya‘daki vatandaşlarımızdan destek beklediklerini  belirten Ülker “ Her ay değişik konularda sağlık toplantıları düzenliyoruz. Tamamen ücretsiz olan bu toplantılarımıza vatandaylarımızın katılması bizleri memnun edecektir. Kurumumuz tarafından eğitilmiş sertifikalı elemanlarımızı evlere ücretsiz yolluyoruz.. Hastası olsun olmasın herkesin katılmasında hastalık hakkında bilgi sahibi olmasbında büyük fayda vardır.” şeklinde konuştu. 

Türk Alzheimer Derneği‘nin iletişim bilgisi : https://www.tuerk-alzheimerdernegi.de/
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Çorlu’da diş hekimleri için bilimsel etkinlik

Çorlu’da diş hekimleri için bilimsel etkinlik

27-04-2024 - TÜRKİYE

"Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Ekonomik İyileşme" programı düzenlendi

23-11-2023 - TÜRKİYE