SAĞLIK SEKTÖRÜNDE KADINLARIMIZ
Giriş Tarihi : 21-10-2019 21:49

“Güler yüzlü olmak bu mesleğin vazgeçilmezidir”

Vesme YILMAZ : “Sağlık Sektöründe Kadınlarımız” yazı dizimizin bu sayıdaki konuğu “Pflegedienst Yılmaz” ın kurucusu Vesme Yılmaz oldu. Bielefeld Windelsbleicher Straße 97 adresinde faaliyetini sürdüren Vesme Yılmaz yıllardır büyük bir başarı ile bölgede sağlık çalışmalarına imza atıyor.

“Güler yüzlü olmak bu mesleğin vazgeçilmezidir”


***********

“Güler yüzlü olmak bu mesleğin vazgeçilmezidir”

* “Pflegedienst Yılmaz” ı kurma fikri nerden aklınıza geldi. Ne gibi sıkıntılar yaşadınız ?

Çalıştığım kurumlarda Türk hastaların gerek Almancalarının olmamaları gerekse değişik sebeplerden ötürü sıkıntılar yaşadıklarını gördüm. Mümkün olduğu kadar destek olmaya çalışıyordum. Sonra kendi kendime  “ Pflegedienst” kurarsam daha faydalı olabileceğimi düşündüm. Hayalını kurdum ve yola koyuldum. Haliyle çok ciddi sorunlarla karşılaştım. Ama hiç bir zaman yılmadım. Mücadele ettim. Zaten sorunlar hiç bir zaman bitmez ki.. Ve zor günleri atlatıp bugünlere gledim. Bugün de sıkıtılarımız var. Dediğim gibi sıkıntılar bitecek diye beklemek doğru olmaz. Önemli olan sorunlar karşısında yılmadan çalışmak, ve başarmaktır.

  BAŞARILI  OLMANIN SIRRI                 

*  ‘Önemli olar sorunları aşmak ve başarıya ulaşmaktır.’ dediniz. Peki başarılı olmanın formülü nedir ? 
*  Kim yanlış karar vermek ister ? Kimse istemez ama haliyle hepimiz insanız zaman zaman yanlış kararlarımız olmuştur. Yanlış kararlar da beraberinde başarısızlığı getirir. Burada demek istediğim başarılı olmak için öncelikle doğru isabetli kararlar vermemiz lazım. Bunun dışında iş takibi de çok önemlidir. Başlanan bir işi yarıda veya eksik bırakmamak lazım. Planlı ve düzenli olmak başarıda önemli etkenlerdir. Bunlara dikkat başarıyı getirir.
 
         İŞİMİZİ SEVMELİYİZ                

*   Bunlar tek başına yeterli olur mu ?
Bir başka önemli konuda kişinin işini severek yapması. Ben işimi çok severek yapıyorum. İçinde insan sevgisi olmayan birinin bu alanda çalışması başarılı olmasını düşünmek zordur. Aslında her işte böyledir. İşini sevmeyen çalışma çevresini sevmeyen iyi bir ekip çalışması yapamaz. Konu sağlık alanı olunca bu dana da belirgin hale geliyor.

   GENÇLER SAĞLIĞI  SEÇSİN                 
 
*  Gençlere mesleğinizi tavsiye eder misiniz ?
*  Tabi ki  tavsiye ederim. Öncelikle gençlerin bu alanda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Sağlık alanında çalışmanın ne gibi pozitif yanları olduğu konusunda bilgi sahibi olmaları lazım. Bu bilinci alan gençler mesleğe girerek hem kendilerini iyi bir kazanç sağlamış olurlar hem de geleceklerini bir bakıma garantiye almış olurlar. 

 HUZUR  VEREN BİR DUYGU

Bu iş her ne kadar stresli olsa bile insanın ruhunu da dinlendiriyor. Bir insana yardım etmek, destek olmak... 
Her ne kadar bunu   ücret karşılığında yapıyor olsak bile bunun manevi duygusunu yaşamak insana huzur veriyor. 
 *  Konuşmamızın başında mesleğinizin güzelliğinin yanında çok zor yanlarının da olduğunu söylediniz...
*  Evet mesleğimizin güzelliğinin yanında zor yanları da vardır. Bizim işimiz insanla. Sağlık, makinayı kapatıp veya kağıtları dosyada bırakıp ‘ Yarın yaparım’ diyeceğiniz bir iş değildir. Öyle ki kendimiz hasta bile olsak bunu işimize yansıtmamaya özen gösteriyoruz. Bizim işimiz bir büro işi veya benzeri bir iş gibi değildir. Bakıma başladığımız anda kendimize ait ne sorun sıkıntı varsa unutmak zorundayız. Unutuyoruz da... Bakım verdiğimiz tüm yaşlılarımıza hastalarımıza karşı güler yüzlü olmak zorundayız. 

          YAŞADIĞIM BİR OLAY                   

Yaşadığım bir olaydan örnek vermek 
isterim. Bir hastamla konuşurken bana ‘ Bayan Yılmaz bizimle konuşurken hep gülerek, mutlu bir şekilde konuşuyorsunuz. Sizin hiç sorununuz yok mu ?” dedi. Ben tekrar güldüm ve dedim “ Ya insan olur da sorunu olmaz mı ? Ama hastalarımıza karşı sorumluluğumuz var. Bu bakımdan sorunlarımızı sizlere yansıtmamamız gerekir. Bundan dolayı güler yüzle konuşmamız lazım.” deyince hastam da bana “ Allah razı olsun” cevabını verdi.

    YAŞLILARIMIZIN SORUNLARI     
*  Almanya’da Türk yaşlı nüfusu konusunda neler söylemek istersiniz ?
*  Almanya’da yaşlanan sadece Alman nüsfusu değil. Türkler de yaşlanıyor.  Burada yaşayan yaşlanan Türklerin de bakıma ihtiyaçları bulunmaktadır. Burada çok önemli bir konuyu belirtmek isterim. 

    TÜRKÇE BİLEN ELEMANLAR          

Bakıma muhtaç Türkler arasında her ne kadar Almancayı çok iyi bilenler olsa bile yine de kendilerine bir Türk sağlık çalışanının bakmasını istiyor.  Bu bakımdan Türkçe konuşan, Türk gelenek ve göreneklerini bilen sağlık çalışanlarının sayısının artması çok önemlidir. 
*  Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı ?
*  Hepimiz yaşlanıyoruz. Bu bakımdan yaşlılarımızın ömürlerinin geri kalanlarını huzur içinde geçirebilmeleri için çalışmalar yapmalıyız. Gündüz bakım evleri, yaşlı bakım evlerinin sayısı artırılmalı. Bu konuda biz sağlık çalışanlarına da büyük görevler düşüyor. İmkanlarımız ölçüsünde zaman zaman bir araya gelip bu tür konuları ve çözüm yollarını konuşmamız gerekiyor. 

*  Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.
*  Ben de Avrupa Sağlık Dergisi’ne yayın hayatında başarılar dilerim. 
AdminAdmin