TÜRKİYE
Giriş Tarihi : 10-10-2014 10:05

“Plastik yerine bez çanta kullanalım”

TEMA-Almanya, çevre konusunda duyarlı olunmasını istedi.

“Plastik yerine bez çanta kullanalım”
TEMA-Almanya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı C. Hayati Önel ile 'Çevre ve sağlık'ı konuştuk.


Tema-Almanya Vakfı’nın çalışmalarından bahseder misiniz?

Tem
a-Almanya Vakfı olarak yürüttüğümüz çalışmalarda önceliğimiz Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızı ilkim değişikliği, erozyon ve çölleşme gibi çevre sorunları hakkında seminerler ve bilgilendirme toplantıları yoluyla bilinçlendirerek, onları çevremizdeki bu sorunlara karşı önlem almaları için yol göstermeye ve mobilize etmeye çalışmaktır. Bu sebeple daha fazla vatandaşımıza ulaşmak amacıyla yürüttüğümüz bilgilendirme toplantıları devam etmektedir.Son dönemde özellikle Almanya’da kurulmuş küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin enerji ve kaynak verimliliği konusunda bilgilendirilmeleri amacıyla düzenlediğimiz Workshoplar ağırlık kazanmış durumda.
 
   ÇEVREYE SAYGILI İŞLETMELER     
Bu Workshoplar’da KOBİ’lere sabit masraflar ve giderler nasıl düşürülür ve şirketlerin çevreye saygılı işletme konumuna gelmeleri için yapmaları gereken adımlar ve bunların işletmelere sağlayacağı faydalar ve imkanlar hakkında bilgi vererek, onlara uygulamada yardım sunuyoruz. Bunun yanında Avrupa’daki birçok vatandaşımızın desteğiyle kuruluşumuzdan bu yana Türkiye’de yürüttüğümüz ağaçlandırma çalışmalarımız Antalya’da büyümeye devam etmektedir. Antalya’dan sonra gelecek çalışma  İstanbul’da olacaktır.

Doğayı koruma açısından Avrupa’da yaşayan bizlere ne tür görevler düşmekte?
Bilindiği gibi iklim değişikliği artık tüm dünyanın gündeminde ve yaşanan sorun sadece ülkemizi değil tüm dünyayı ilgilendiren küresel bir sorundur. Bu nedenle yapılacak çalışmalarla daha fazla farkındalık yaratmak ve ülkeler arası işbirliğine ağırlık vermek gerekmektedir. Bireyler olarak bizlere düşen en önemli görev ise; günlük hayatımızda doğayı koruma adına tüketim alışkanlıklarımızda ufak değişiklikler yaparak bunu sürekli hale getirmektir diye düşünüyorum. Küçük değişiklere örnek olarak plastik torba yerine bez çantaların kullanılması ya da A sınıfı beyaz eşya kullanarak enerji tasarrufuna öncelik verebiliriz. Bunlar sadece doğayı korumamızı sağlamıyor aynı zamanda sağlıklı yaşamamıza ve tasarruf etmemize de vesile olabilecek küçük detaylardır. Çevreye duyarlı bireyler sadece çocuklar için değil aynı zamanda diğer bireylere de örnek teşkil edebilirler. Çevresel sorunlara karşı da sadece birlik ve işbirliği içinde hareket edersek çözüm bulabileceğimiz inancındayım.

Konya’da ‘Yurtdışında Yaşayan Türkler Ormanı’ oluşturdunuz. Bunun devamı gelecek mi?
Bilindiği gibi ağaçlandırma projelerinin erozyona ve çölleşmeye karşı çok önemli bir katkısı vardır. Çünkü ağaçlar çevre için zararlı olan CO2 gazını emerek, biolojik çeşitlilik, bitki ve hayvanların yaşam alanının korunması ve ekolojik denge için aktif bir katkı sağlar. Bu nedenle Tema-Almanya Vakfı Avrupa’nın her yerinden birçok Türk vatandaşı ve Avrupalının birlikte göstermiş olduğu destekle Konya’da ‘Yurtdışında Yaşayan Türkler Ormanı’oluşturmuştur. Ormanların bahsettiğim bu faydalarından dolayı VakfımızTürkiye’de ağaçlandırma çalışmalarını sürdürmeye her zaman devam edecektir.Bu Konya’daki çalışmanın ardından biz İzmir’de ve Antalya’da fidan dikimi çalışmaları yaptık ve bundan sonrası İstanbul’da yapmayı planlıyoruz ve şimdiye kadar 95.000 fidan topraklan buluşturduk.
 
‘Sizin ve Sevdiklerinizin dikili bir ağacı olsun!’  kampanyanız hakkında bilgi verir misiniz?
Doğamız bizlerin yapmış olduğu zararlı faaliyetler sonucu küresel ısınma yoluyla bir sinyal vermeye başladı ve biz de insanlarımızı bu gidişata son vermek ve çevreye zararlı Co² gazı salınımını azaltmak amacıyla ağaç dikmeye davet ediyoruz. Anadolu kültüründe daha önce her yeni doğan bebek için ağaç dikmek önemli bir gelenekti. Bizler de bu gelenekleri canlandırmak ve Anadolu’nun tekrar yeşermesi için sizin ve sevdiklerinizin bir dikili ağacı olsun diyoruz. Vakfımız bunun için 95.000 ağaç palamudunu ve 245.000 meşe palamudunu toprakla buluşturdu. Herkes kendi ya da arkadaşları adına, evlilik hediyesi olarak ya da yeni doğan çocuklar için fidan bağışında bulunabilir. Bunun için internet aracılığıyla ya da telefonla vakfımıza ulaşmaları yeterli olacaktır.

Tema-Almanya Vakfı’nda fahri olarak görev almak isteyen gençlerimiz olursa ne yapmaları gerekmektedir?

Vakfımızda gönüllü olarak bize desteklemek isteyen gençlerimizin bizi aramaları, internet sitemiz ya da sosyal medaya aracılığıyla bizimle irtibata geçmeleri yeterli olacaktır. Gençlerimizin yetenekleri doğrultusunda (çeviri, programlama desteği vb.) vakıf çalışmalarına kimi zaman ofise gelmeden çevrimiçi destek ya da düzenlediğimiz etkinliklerde standlarda bize destek olmaları mümkündür.
 
Son olarak vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Vakıf olarak bugüne kadar Dünya’nın ve Türkiye’nin ekolojik bütünlüğünün sağlanması ve insanların ülkelerinin biyolojik kapasitesini aşmadan, sürdürülebilir, güvenli bir geleceğin yaratılmasına katkıda bulunmaya çalıştık ve bunun için çalışmaya da devam ediyoruz. Bireysel olarak küresel ısınma gibi çevresel sorunlarda alabileceğimiz birçok önlem bulunmaktadır. Yaşam tarzımızı ve alışkanlıklarımızı değiştirerek doğanın sesine kulak vermemizin zamanı geldi. Fakat bireysel olarak yacaklarımızın yanında birlikte çok daha güçlü bir şekilde hareket edebiliriz. Herkesi bu doğrultuda sağlıklı bir çevrede yaşamak ve geleceğimizi bu doğrultuda şekillendirmek adına vakfımızla işbirliği yapmaya davet ediyoruz.
Herkes kendi ya da arkadaşları adına, evlilik hediyesi olarak ya da yeni doğan çocuklar için fidan bağışında bulunabilir. Bunun için internet aracılığıyla ya da telefonla vakfımıza ulaşmaları yeterli olacaktır.
 
  
AdminAdmin