DÜNYA’DAN
Giriş Tarihi : 24-08-2022 06:59

Dünyada "modern köle" sayılabilecek çocuk işçilerin sayısı artıyor

Dünya genelinde 5-17 yaş aralığında 160 milyondan fazla çocuk işçi bulunurken, bunlardan yaklaşık 80 milyonu tehlikeli şartlarda çalıştırılıyor

Dünyada

Geleneksel anlamda kölelik hemen hemen her ülkede kaldırılsa da zorla çalıştırma, zorla evlendirilme ve insan ticareti gibi uygulamaları tanımlamak için kullanılan "modern kölelik" belki de en acımasız ve kötü yüzünü çocuklar üzerinde gösteriyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) 1998'de Haiti’deki ayaklanmanın yıl dönümü olan 23 Ağustos, "Uluslararası Köle Ticaretinin Anılması ve Köleliğin Kaldırılması Günü" ilan edildi.
1791'de 22 Ağustos’u 23 Ağustos’a bağlayan gece, eski adı "Saint-Domingue" olan ve bugün Haiti ve Dominik Cumhuriyetleri arasında paylaşılan Ada'da gerçekleşen ayaklanma, "tarihteki ilk başarılı köle ayaklanması" olarak kayıtlara geçti.
"Haiti devrimi" olarak anılan bu süreçte, Fransız sömürge yönetimine karşı ayaklanan Afrika asıllı köleler 5 yıl süren silahlı mücadelelerin sonunda köleliği resmen kaldırdı.
Coğrafi keşiflerin ardından başlayan sömürgecilik süreciyle 16. ve 19. yüzyıllar arasında geniş alanlara yayılan köle ticareti yaklaşık 30 milyon Afrikalıyı etkiledi.
400 yıllık dönemde topraklarından koparılan Afrikalı köleler, Atlantik Okyanusu ve Hint Okyanusu üzerinden Avrupa ve Amerika’ya taşındı.
İspanya, Portekiz, Hollanda, İngiltere ve Fransa, köle ticaretinin önde gelen Avrupa ülkeleriydi.

AdminAdmin