Düzensiz uyku ölüm riskini artırıyor

İsveç’de yapılan bir araştırmaya göre hafta içi 5 saatten az uyuyan 65 yaş üstü kişilerde ölüm riskinin yüksek olduğu belirtildi.

TÜRKİYE - 11-08-2018 13:57

Düzensiz uyku ölüm  riskini artırıyor

Sağlıklı yaşam için çalışma günlerinde yeterince uyuyamayan kişilerin, izin günlerinde bu eksiliği gidermesi gerektiği belirtildi.

 

 65 YAŞ RİSKLİ BİR DÖNEM    

 

“Journal of Sleep Research” dergisinde yayımlanan çalışmada, araştırmacılar, hafta içi geceleyin 5 saat ya da daha az uyuyan 65 yaş ve altındaki kişilerde uyku eksikliği hafta sonu telafi edilmediği sürece ölüm riskinin, günde 6 ya da 7 saat uyuyan kişilerden yüzde 65 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın lideri İsveç’teki Stockholm Üniversitesinden Profesör Torbjörn Akerstedt ve ekibi, 1997 yılında İsveç’te, 38 binden fazla yetişkinden çalışma ve izin günlerindeki uyku süreleriyle ilgili bilgi topladı.

Araştırmacılar, sonraki 13 yıla kadar, ülkenin ulusal ölüm kayıtları ile bu kişilerde sağlık durumunu iyileştirecek ya da ölüm riskini artıracak faktörleri inceleyerek katılımcıları gözlemledi.

 UYKUSUZLUĞU TELAFİ EDİN

 Çalışmada, gecede beş saat ya da daha az uyuyan 65 yaş ve altındaki kişilerdeki ölüm riskinin, günde 6 ya da 7 saat uyuyan kişilerden yüzde 65 daha fazla olduğu ancak çalışma günlerinde yeterince uyumayan fakat izin günlerinde uyku eksikliğini telafi eden kişiler için bu bağlamdaki ölüm riskinde her hangi bir artış olmadığı bildirildi. Akerstedt, yeterince uyumamanın, her biri ölüm riskini artıran felç, kalp hastalığı, gibi sağlık sorunlarına yol açtığının altını çizdi.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Çorlu’da diş hekimleri için bilimsel etkinlik

Çorlu’da diş hekimleri için bilimsel etkinlik

27-04-2024 - TÜRKİYE

"Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Ekonomik İyileşme" programı düzenlendi

23-11-2023 - TÜRKİYE