YAZARLAR
Giriş Tarihi : 06-02-2018 09:51   Güncelleme : 06-09-2022 01:03

“Yaşlı Bakım Evleri” kimsesizler yeri değildir

65 yaş üzeri yaşlı nüfusun takriben % 3,5´i yaşlı bakım evlerinde bakım hizmeti görmektedirler.

“Yaşlı Bakım Evleri”  kimsesizler yeri değildir

1960-1970´li yıllarda Avrupaya işçi göçü çerçevesinde gelen büyüklerimiz 2000´li yıllar itibariyle emekli olmaya başladılar. Saygıyla, minnetle yadettiğimiz  bu büyüklerimizin ikinci nesil dediğimiz evlatlarıda iş hayatlarını bitirip emekli olma yaşına yaklaştıkları içerisinde bulunduğumuz 2017 yılında, Avrupa’da varoluşumuza borçlu olduğumuz bu büyüklerimizin önemli bir kısmı hakkın rahmetine kavuştular. Halen hayatta kalanların bir bölümü diğer milletlerdeki yaşlılar gibi, kendi hayatlarını kendi başlarında idame ettiremedikleri için öemli bir bölümü kendi evlerinde başta kendi evlatları olmak üzere yakınları tarafından bakım hizmeti görmekte. Bu imkanı olmayan yada ceşitli sebeplerden evlerinde bakılamayan yaşlılarımız Almanca tabiriyle Pflegeheim denilen yaşlı bakımevlerinde profesyonel bakım hizmeti görmektedirler.

 
     65 YAŞ ÜSTÜ HİZMET GÖRENLER        
 
Başta Almanlar olmak üzere diğer milletlere mensup yaşlılarda 65 yaş üzeri insanların % 10´dan fazlası bakım hizmeti görmekte ve bunların takriben üçte biri yani 65 yaş üzeri yaşlı nüfusun takriben % 3,5´i yaşlı bakım evlerinde bakım hizmeti görmektedirler. Konumuz olmadığı için detaylarını burada irdeleyemeyeceğimiz sebeplerden yaşlı bakımevlerinde profesyonel bakım hizmeti gören birinci nesil büyüklerimizin oranının çok daha düşük olduğunu olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu gözlem, bakım hizmeti gören, aslında yaşlı bakım evinde profesyonel bakım hizmeti görmesi gereken çok sayıda -önemli bir bölümü Türkiye kökenli-  yaşlı Müslümana evlerinde çok zor şartlar altında bakım hizmeti verilmeye çalışıldığını ortaya koymaktadır. 
Almanya’da vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadıkları yerleşim merkezlerinde hizmet veren yaşlı bakım evlerinin çoğunda bir ya da iki kimsesiz ya da yakını olan yaşlı bakım hizmeti gören gurbetci büyüğümüzle karşılaşmaktayız. Bunun dışında Berlin, Hamburg, Duisburg, Frankfurt, Köln gibi vatandaşlarımızın oldukca yoğun olarak yaşadıkları metropollerde Religions- und Kultursensible Altenpflege yani dini ve kültürel hassasiyetleri dikkate alan yaşlı bakımı denilen bakım hizmeti sunulmaktadır. Bu bakımevi merkezlerinin her birinde 15-30 arası -çoğunluğu vatandaşlarımızın teşkil ettiği- bakım ihtiyacı olan Müslüman yaşlılara bakım hizmeti verilmektdir. 
 
MÜSLÜMAN YAŞLILARA BAKIM HİZMETİ
 
Bu hizmetlerin ortak özelliği, Müslüman yaşlıların anadillerinin (Türkçe) konuşulması, yemeklerin damak tatlarında ve helal olması, bakım hizmetlerinde  dini kültürel hassasiyetlere dikkat edilmesi, Müslüman yaşlıların kendi anadillerinin konuşulduğu ortak sosyal mekanlarda profesyonel ya da fahri hizmet personeli eşliğinde vakitlerini geçirmeleri, anadillerinde televizyon seyretme, dergi gazete okuma fırsatı verilmesi, ibadet etmek isteyen yaşlılara sağlık durumları dikkate alınarak ibadet etme imkan ve ortamı sağlanması, dini bayramların ortak kutlanması, bakım evi çevresindeki sivil toplum kuruluşları, dini dernekleriyle yakın ilişki kurulması, ihtiyaç halinda yada düzenli aralıklarlara manevi telkin hizmeti gibi hizmetlerin sunulmasıdır. 
 
  EV ORTAMINDA HİZMET
 
Kendi yakın çevrelerinde yaşlı bakım ihtiyacı ve yaşlı bakım sistemi hakkında yeterli bilgisi olmayan kesimlerde, ailelerin özel yaşantılarını daha rahat devam ettirebilmek için bakım ihtiyacı olan yakınlarını keyfi olarak yaşlı bakımevine „attıkları“ yanlış gibi bir kanı – ön yargı-   hakimdir. Bu kanının tersine, -bilhassa Müslüman- aileler genelde Almanya yaşlı bakım sisteminin ve İslam dininin öngördüğü gibi bakım ihtiyacı olan yaşlı büyüğüne her türlü imkanlarını seferber ederek ev ortamında bakım hizmeti vermeye çalışmaktadır. Ancak bakım ihtiyacının aile tarafından getiremiyecek şekilde zorlaştığı veya ailevi şartların bakım ihtiyacını gerektiği şekilde verme imkan ve fırsatı vermediği durumda yine Almanya yaşlı bakım sisteminin öngördüğü ve dinimizin bir –işi- hizmeti gerektiği yapamama „işi ehline vermek“ rüknü gereği  bakımevinde profesyonel yaşlı bakım hizmeti alma yoluna gitmektedirler. 
Aileler genelde yaşlı bakım evlerinde bakım hizmeti gören yakınlarına gereken ilgiyi göstemekte, onları düzenli şekilde ziyaret etmekte, onların sağlık durumları ve verilen bakım hizmeti ile yakından ilgilenmektedirler. Kısacası Almanya´da yaşlı bakımevleri sadece kimsesi olmayanların bakım hizmeti gördükleri merkezler değildir. 
 
  YALNIZ BIRAKMAYALIM   
 
Çoğunluğu olmasa da, yaşlı bakım evlerinde profesyonel bakım hizmeti gören Müslüman- yaşlıların bir bölümünün yakını, kimsesi yoktur.  Bu durumlarda topluma, bakım hizmeti veren yaşlı bakım evine, varsa bu yaşlıların kanuni vasilerine,  kimsesiz yaşlılarımızın kendilerini yalnız hissetmemeleri için büyük görevler düşmektedir. 
 
Geçtiğimiz ay kutlamış olduğumuz başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan oruç ayı Ramazan ve dergimizin okurla buluştuğu bu günlerde Ramazan bayramı yaşlı bakımevlerinde bakım hizmeti gören, kimsesi olan veya olmayan yaşlılarımızin hepsi için daha çok hatırlanmayı ve ziyaret edimeyi bekledikleri kutsal müstesna günlerdir. 
 
   BAYRAM ZİYARETLERİ   
 
Bilhassa bayramlar, sosyal dayanışma, karşılıklı sevgi ve saygının hakim olduğu, toplumun tüm fertlerini bir araya getiren, dargınlıkları sona erdirip barıştıran, birlik beraberlik ve kardeşliğimizi pekiştiren, gurbet elde Müslümanlar olarak kriz, savaş ve terörden bunaldığımız bu günlerde barış ve kardeşlik havasını bayram günlerindede olsa bizlere teneffüs ettiren, küçüklerin büyüklerin ellerini öptüğü, büyüklerin küçükleri hayır duası ve hediyeye garkettiği, kısacası tüm toplumu neşe ve sevinçle kuşatan, hakkın rahmetine kavuşan yakınlarımızı bize hatırlattırıp kabir ziyareti yaparak, ölmüş yakınlarımıza rahmet ve Fatiha okutan, yokmu kapımızı çalan diyen hasta, mahkum, muhtaç, ve kimsesizleri hatırlattırıp ziyaret ettirerek onlarında hayır dualarını aldıran, ramhmeti bereketi bol kutsal, mübarek ve harikulade günlerdir. 
 
Bu müstesna günlerde yakınları olsun yada olmasın yaşlı bakım evlerinde bakım hizmeti gören, Almanya’daki varlığımızı borçlu olduğumuz, yaşlı büyüklerimizi de unutmayarak, onları ziyaret edip, -Ramazan- bayramlarını tebrik edelim, hayır dualarını alalım.  
 
AdminAdmin