TÜRKİYE
Giriş Tarihi : 30-06-2017 08:37

‘Sorunlu doğan bebekler’ durumu tartışıldı

ERKEN DOĞAN BEBEKLERİN YAŞAMA ŞANSI ve KONUNUN TIBBİ KÜLTÜREL VE İNANÇ BAĞLAMINDA ELE ALINMASI VE BU ALANDA YAŞANAN GELİŞMELER ELE ALINDI

‘Sorunlu doğan bebekler’ durumu tartışıldı
23 Haziran 2017 tarihinde Giessen Justus Liebig Üniversitesi Genel Pediatri ve Yeni Doğan Bebekler Kliniği, Kültürlerarası Sağlık Merkezi ve Türk Alman Sağlık Vakfı’nın ortak  organizasyonu ile “ erken doğan ve tıbbi açıdan yaşama şansı az görünen bebekler” konusunda kültürlerarası boyutunun da ele alındığı  Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier himayesinde bir sempozyum düzenlendi.

     BAKAN DA  KATILDI           

Sempozyuma Hessen Eyaleti Sosyal İşler ve Entegrasyon Bakanı Stefan Grüttner ve Giessen Justus Liebig Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Joybrato Mukherjee de katıldı ve Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin ile birlikte açılış konuşmalarını yaptılar ve konuya dikkat çektiler.

Sempozyuma katılan uzmanlar  son yıllarda modern tıp tarafından ve Neonatoloji alanında yaşanan gelişmelerle birlikte çok erken doğan çocukların (350-400 Gramm dan itibaren) veya önemli vücut fonksiyonları olmayan veya da  organları çok sınırlı çalışan prematüre bebeklerin çok çeşitli ve yoğun tıbbi metodlarla yaşatılmasının  başarıldığını ve böylelikle fiziksel olarak sürekli gelişmelerinin sağlandığını ve bu konudaki istatistikleri anlattılar. 

    İSLAMİ AÇIDAN DA BAKILDI           

Tıbbi boyutun yanı sıra teolog ve tıp doktoru  Prof. Dr. Heinemann Katolik Klisesi’nin etik açıdan konuya bakışını anlattı ve Justus Liebig Üniversitesi İslam Teolojisi Bölümünden  Prof. Dr. Yaşar Sarıkaya da İslami açıdan konuyu değerlendirdi.

AİLE ONAYI ŞART

Zamanından önce ve organları eksik doğan ve yaşama şansı ancak belirli bir süre için öngörülebilen bu bebeklere uygulanan tedavilerde ailelerin de onayı ve işbirliği gerektiğinden bu durum bütün yönleriyle ele alınıp fikir alış verişinde bulunuldu. 

   HUKUKİ YÖNÜ DE ELE ALIDI

Alman kanunlarına göre hamileliğin 24. haftasından sonra doğan bebeklerin yaşatılması ve tedavisi için tıbben gerekli görülen bütün uygulamaların yapılması zorunluluğu olduğu için konunun hukuki boyutu da bütün yönleriyle ortaya kondu. Bu bebeklerde uzman doktorun hangi tedavi yöntemine karar verme yetkisinin bulunduğu  ancak ai
- lenin de bu konuda onayının ve izninin gerektiği fakat bu izin yetkisinin kötüye kullanıldığı durumlarda da Mahkeme yoluna gidileceği anlatıldı.

           GENİŞ KATILIM OLDU             

Ayrıca yaşamın başlangıcı ve sonu anlamında dinlerin bu konuya yaklaşımı da teologlar tarafından anlatıldı. Öğleden sonraki bölümde yapılan podyum konuşmalarında bu alanda konuşmacılara çok sayıda soru yöneltildi. 
Sempozyumda konuşmacı olarak,  Prof. Dr. W. Seeger, PD Dr. H. Ehrhardt, Dr. S. Staszewski, Prof. Dr. Dr. R. Dettmeyer, Prof. Dr. Dr. T. Heinemann, Prof. Dr. Y. Sarikaya, Prof. Dr. H. Kreßve Prof. Dr. W. Weidner yer aldı.


AdminAdmin