Mammakarsinom göğüs kanseri Almanyada kadınlarda bağırsak kanserinin yanı sıra en çok rastlanan kanser biçimlerindendir. Robert-Koch-İnstitüsünın tahminlerine göre Almanyada her yıl 40.000den fazla kadına göğüs kanseri teşhisi konulmaktadır.
Karsinom denen şey nedir ?
Günlük konuşmalarda kanser diye adlandırılan karsinom, bir dokunun veya bir organın hücrelerinde sağlıksız bir değişme olarak ortaya çıkıp bu hücrelerin denetimsiz çoğalmaya başlamasıyla meydana gelen hastalıklarn tümü için kullanılan genel bir kavramdır.
Vucudumuzun her organı bir çok farklı hücre tiplerinden oluşmaktadır. Normal olarak bu hücreler vucut içinde gerekli olduğu şekilde belli bir düzen içinde büyüyerek bölünürler. Bu süreç bir düzen ve ahenk içinde yürür. Ve vucut sağlığının korunmasına yarar. Fakat yeni hücrelere ihtiyaç olmadığı halde, hücre bölünürse, gereğinden fazla doku oluşmaya başlar. Bu fazlalık dokularda tümör denen bir urun ortaya çıkmasına sebep olur. Böylece oluşan fazlalık iyi huylu veya kötü huylu olabilir.
Göğüs kanserinin sebepleri neler olabilir ?
Bir kadın gögüs kanserine yakalanırken, bir başka kadının gögüs kanserine yakalanmayışının cevabını tıp bilimi ısrarla ararken, aşağıda sıralayacağımız risk faktörlerini ve önlemlerini asla gözardi etmememiz önerilmekte. Hastalık göğüs yaralanması, ezilmesi veya başka türlü zorlanmalar ile oluşmadığı tesbit edilmiş bulunuyor. Bu hastalık bulaşıcı değildir.
Peki hangi faktörler önemlidir ?
YAŞ: Göğüs kanseri tehlikesi yaşın ilerlemesi ile artar. Çoğunlukla 50 yaşını geçen kadınlarda ortaya çıkar. 60 yaşından büyük kadınlarda risk bilhassa fazladır. 35 yaşından genç kadınlarda göğüs kanseri ender bir hastalıktır.
AİLE FAKTÖRÜ:
Eğer bir kadının annesinde kız kardeşinde veya kızında bu hastalık görülmüşse, kendisinin de bu hastalığa yakalanma ihtimali yüksektir. Bu risk eğer yakınlarında, adetten kesilmeden, menapozdan önce ortaya çıktıysa veya her iki göğüste de bu hastalık görüldüyse risk daha da yükselir. Hastaların yaklaşık % 5inde doğuştan gelen bir hastalık biçimidir. Bu guruptaki kadınlarda genellikle hastalık genç yaşlarda da adetten kesilmeden ortaya çıkar.
İYİ HUYLU TÜMÖRLER:
Kanser değildir. Bunlar normal olarak yok edilebilinir ve bir daha da meydana çıkmazlar.
KÖTÜ HUYLU TÜMÖRLER:
Kanser anlamına gelir. Kanser hüclereleri denetimsiz büyüyüp bölündükleri için yakınlarındaki sağlıklı dokuların içine girerek bu dokuları bozabilir. Kanser hücreleri ayrıca ilk tümörden koparak kan dolaşımına karışır veya lenf sistemine girebilir. Göğüs kanseri de bu yolla yayılarak vucudun diğer dokularına dağılabilir.
Alkol ve kilonun etkisi
Hayat tarzı ile ilgili bazı hususlar da gögüs kanserine yakalanma ihtimalini artırabilmektedir. Örneğin alkollü içkiler tüketen kadınların göğüs kanserine yakalanma ihtimalinin biraz daha fazla olduğu gözlenmektedir. Ayrıca fazla kilolu kadınların da göğüs kanserine yakalanma riski fazla gibi gözükmektedir.