BAŞARIYA KOŞAN| DOKTORLARIMIZ
Giriş Tarihi : 13-09-2014 15:41

'Doktorumun tavsiyesi ile hekim oldum’

Başarıya Koşan Doktorlarımız’a bu sefer Almanya’nın tanınmış diş hekimlerinden Prof. Dr. İsmail Özkanlı'yı konuk ettik.

'Doktorumun tavsiyesi ile hekim oldum’
Her sayımızda yayınladığımız Başarıya Koşan Doktorlarımız’a bu sefer Almanya’nın tanınmış diş hekimlerinden Prof. Dr. İsmail Özkan’lıyı konuk ettik. Prof. Özkanlı oldukça önemli mesajlar verdi. Özkanlı ile hem okul dönemini, hem de Almanya’da diş hekimliğini  konuştuk. Genç yaşta büyük başarılara imza atan diş hekimimiz Prof.Dr. Özkanlı’nın tecrübelerinin birçok gencimize örnek olacağından eminiz. Yoğun iş temposu arasında bize zaman ayıran hocamız İsmail Özkanlı’ya ayrıca teşekkür ederiz.

‘Ev doktorumun tavsiyesi ile diş hekimi oldum’

Diş hekimliği konusunda Almanya’da önemli isimlerden biri olan Prof. Dr. İsmail Özkanlı diş hekimliğini seçmesinde ev doktoru Dr. Halil beyin tavsiyelerinin diş hekimliğini seçmesinde önemli etken olduğunu söyledi.  Prof. Dr. Özkanlı sorularımızı şu şekilde cevaplandırdı:

Okul döneminizi anlatır mısınız   ?

Ortaokulu bitirdikten sonra benim okuyamayacağımı söylediler. Fakat ben tüm söylenenleri kulak ardı edip okumaya özellikle tıp okumaya niyetliydim. Kendi imkanlarımla Gymnasium’a gidip kaydımı yaptırdım.  Mücadele ettim. Ve başarılı oldum, mezun oldum.
 
Tıp okumak istediğiniz söylediniz ama diş hekimi oldunuz !

Evet, Gymnasium’u bitirdikten sonra tıp için müracaatım oldu. Fakat o dönemde annemin sürekli gitmiş olduğu ev doktorumuz Dr. Halil Bey vardı. Anneme, benim tıp değil de diş hekimliği okumamı tavsiye etti. Annemin de aklına yatmıştı. Daha çok para kazanacağımı düşünerek diş hekimliğini tercih etmemi istedi. Önce bir yıl informatik okudum. Daha sonra diş hekimliğini tercih ettim.

Diş hekimliği okumak kolay mı ? 

             
Hayatta hiçbirşey kolay değil. Yılmadan mücadele edince zorlukların üstesinden gelinmektedir. Benim dönemimde asistanlar vardı. Adeta sınıf geçmememiz için  bin dereden su getirirlerdi. Buna rağmen çalıştım. Başardım. Hiç unutmam üniversiteye başladığımız ilk gün prof. konuşmasında başarılı olabilmemiz için 24 saatin yeterli olamayacağını söylemişti. O zaman büyük karamsarlığa kapılmıştım fakat doğru söylemişti. Başarılı olmak için fedekarlık şarttır. Uykusundan eğlencesinden fedakarlık yapanlar başarıyı yakalamaktadırlar. Ben de başarımı fedekarlığa borçluyum.

Kanal tedavisine karşıyım, çünkü;

Diş hekimi olarak diş tedavisinde neler söylemek istersiniz?

Sürekli yapmış olduğumuz kanal tedaviler var. Ne yazık ki bunların sağlık açısından zararlı olduğunu düşünüyorum. Hatta kanal tedavilerinin  kanserle bağlantısının olduğu yönünde bulgulara da rastlanılmakta. Bir dişin kanalı 3-4 km uzunlukta. Ama biz ne yapıyoruz. Bunun 20 mm’ ini kapatıyoruz. Geri kalan kısım boş. Bu bölümlerde sağlık için önemli tehlikeler oluşturabilmekte cünkü geri kalan kanal sisteminde sürekli mikrop tüm vücuda yayılıyor.

Kanal tedavisi yaptırmayalım mı ?

Sanırım diş nekimi olarak cevaplandırması en zor sorulardan biri budur. Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal misali. Ben bu gibi durumlarda konuyu hastamla paylaşırım. Kararı hastamla birlikte veririz.

Diş sağlığı konusunda neler tavsiye edersiniz ?

Ne yazik ki bizim halkımız diş sağlığına pek önem vermiyor. Fırçalama konusuna pek ilgi göstermiyoruz. Fakat hiç değilse günde iki kez sabah ve akşam dişlerimizin mutlaka fırçalanması gerekmektedir. Fırçalarken ağzımızı üç ayrı bölge olarak planlamalı ve ona göre bakım yapmalıyız. Ben elektrikli diş fırçalarını tavsiye ederim. Bir de 6 ayda bir hemşire tarafından diş temizliği yapılmalı. Zira dişlerde çürükler 6 ayda oluşmakta. Bu temizlik esnasında çürük farkedildiğinde gerekli tedavisi yapılacağı için büyük sorunların önüne geçilmiş olunmaktadır.
Gerekli bakım yapılmayan dişlerde parodontos oluşmakta bunlarda zamanla diş etinin tahrip olmasına, kanamasına, kemik erimesine ve dişlerin dökülmesine  yol açmaktadır. Hatta parodontos mikroplar kalbe büyük zarar verip ve kalp krizi getirebiliyor
Diş fırçalamanın yanında misvak da tavsiye edebilirim. Diş mavunun içinde florit maddesi vardır ve suni alüminyum endüstriden alınıyor. Bu da dişe, vucuda zarar verebilir. Gerçi misvakta da florit bulunmakta. Ama natürel olduğu için vucuda zarar vermemektedir.

Dişler neden bu kadar önemli ?
Çünkü her diş bir organa bağlıdır. Arızalı dişimiz vucudumuzda bulunan bir organımızın arızalanmasına sebep olabilir. Mesela üniversitede 30 yıl kalp ritmi bozukluğu olan bir hasta vardı. 20’lik dişini çekince kalp ritminin kendiliğinden düzeldiğini gözlemledik.

Diş hekimi olarak sağlıklı olmak için ne yapıyorsunuz, tavsiyeleriniz nelerdir?
Sigara vb. kötü alışkanlıklardan hep uzak durdum. Kötü alışkanlık sadece sigara değlidir. Şeker de kötü alışkanlık sayılabilinir. Mümkün olduğu kadar naturel şekerler kullanmaya çalışıyorum. Tuzun sağlığımız için önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle himalyala türü naturel tuzları tüketmeye önem gösteriyorum. Haftada üç defa 20-30 dakika yavaş tempoyla koşuyorum. Temiz havada koşmanın  vücuda büyük faydası bulunmaktadır. Herkese düzenli spor yapmalarını tavsiye ederim. Fakat sporu yaparken vucudu yormamalı, vucutla yarışılmamalıdır. Spor yapmadan öncede doktor kontrolü önemlidir.
Çörekotu çalışmanız ne aşamada ?
Yapmış olduğumuz çörek otu yağını diş tedavisinde uygulamaktayız. 2004 yılından beri çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırmaktayız. Büyük bir ilgi var. Aynı şekilde ürünümüzü Türkiye pazarına da sunduk ve 2008 den beri Beovita GmbH  şirketimiz var. Hatta bir çörek otuyağı kremi ürettik ve patenti aldık. Bu parodontcremi hem internette hem de eczanelerde satılmaktadır.

***
İsmail Özkanlı kimdir ?
1972 Berlin doğumluyum. Humbodt Üniversite- sin’de diş hekimliği okudum ve doktoramı yaptım. 3 cocuk babasıyım. Bir diş hekimi arkadaşımla birlikte Berlin’de büyük muayenehanemiz var. Toplam 5 doktor, 12 hemşire ve 4 diş teknisiyeni arkadaşımızla birlikte çalışıyoruz. Yoğun tempoma rağmen mümkün olduğu kadar kendime zaman ayırmaya özen gösteririm. 
***
AdminAdmin