Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 17-10-2018 23:45

Avrupalı hekimlerimizi Türkiye‘ye davet edelim

Gurbetçilerin pek çok sorunları var. İntegrasyondan tutun, dil sorunu, mentalite farklılığı gibi pek çok sorunla yaşamaktadırlar. Bu sorunlar arasında sağlıkla ilgili sorunlar da önemli yer tutmaktadır. Ekim ayında yapılacak olan Türk Sağlık Kurultayı’na Avrupa’da çalışan Türkiye kökenli hekimlerinin davet edilmesi ile bu arkadaşların Türkiye ile olan ve olacak bağlarının oluşturulmasında ilk adım atılmış olacaktır.

Avrupalı hekimlerimizi Türkiye‘ye davet edelim
AVRUPA’da  yerleşik  Türklerin  büyük bir kısmı yaz tatilllerini geçirmek için Turkiye’ye gitti. Bu sene Kurban Bayramı’nın Ağustos ayına denk gelmesi, gurbetçilerimizin aileleri ile bayramlaşmalarını  da sağladı.

Tabii ki yine  pek çok insan tatilde Türkiye’ye gelmişken diş tedavileri ile birlikte estetik cerrahi ile ilgili tedavi ve ameliyatlarını da yaptırdı.

       SAĞLIK TURİZMİ            

Benim ihtisas dalım olduğu için diş tedavileri ile ilgili konulara daha çok ağırlık vereceğim. Fakat yıllardır sağlık turizmi ile de ilgilendiğim için sağlık turizmine de değineceğim. Bu sene Avrupa Türkiye Sağlık Turizmi Derneği’nin de olağan kurultayını yapacağız ve yeni arkadaşlarla hem hizmet verecek ve hem de genişleyip daha da güçleneceğiz. 

Devamlı işlediğim konu olan Avrupa’da yerleşik Türkiye kökenli sağlıkçıların da bir araya gelmeleri için davetimi  tekrarlayacağım.

Sağlık  Bakanlığı ve Sağlık Bakanı’ndan  iki tane isteğim olacak.  

Bu sene yapılacak olan Türk Sağlık Kurultayı’na  Avrupa’da çalışan Türkiye kökenli hekimlerinin davet edilmesi ile bu arkadaşların  Türkiye ile olan ve olacak bağlarının oluşturulmasında ilk adım atılmış olacaktır.  Eğer  zaman darlığı söz konusu ise  22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nde hazırlanacak bir kurultay veya bir toplantı ile, Avrupa’da yerleşik Türkiye kökenli diş hekimlerinin Türkiye’deki  Akademisyen ve klinisyen hekimlerle tanışıp aralarında hem bilimsel hem de dostluk ve birlikte çalışma olanaklarınının hazırlanması sağlanabilir. Bu konu özellikle sağlık turizmi ve Türkiye’deki diş ve ağız sağlığı  için çok önemlidir.

Sağlık Bakanı ve Sağlık  Bakanlığı’ndan   ikinci  isteğim ise sağlık turizmi ile ilgili kongre, fuar ve toplantılar mümkün olduğunca Avrupa’da çalışan sağlık uzmanı ve sağlık elemanlarının da davet edilmesidir.

   TANITIM ÖNEM TAŞIYOR     

Hatta mümkün olursa Tabib Odaları temsilcileri ve  diğer branşlarda ki sağlık uzmanı ve hekimleri de davet etmekte yarar vardır. Avrupalı hekim ve sağlık uzmanlarına Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin  tanıtılması önemlidir. 
  
Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan ve çalışan yaklaşık 5 ,5 milyon Türkiye kökenli insan var.  

Bu insanların  yani gurbetçilerin pek çok sorunları var. İntegrasyondan tutun, dil sorunu, mentalite farklılığı gibi pek çok sorunla yaşamaktadırlar. Bu sorunlar arasında sağlıkla ilgili sorunlar da önemli yer tutmaktadır.

Genel olarak sağlıkla ilgili sorunların tesbiti ve çözüm yolları ile ilgili bir takım çalışmalarımız olmuş ama istenilen düzeye getirilememiştir.

    BİRARAYA GELMELİYİZ     

Türkler, tedavilerinde kendi ana dillerini konuşan  sağlık uzmanlarına daha fazla tercih etmektedirler. Bunun nedenleri ayrı bir tartışma konusudur.  Bizi ilgilendiren, bu insanların sağlık konusunda kendilerine yakın buldukları sağlık elemanlarına ulaşmalarını sağlamaktır.

Bu amacla 2010 yılında Avrupa Türkiye Sağlık Elemanları Federasyonunu oluşturduk.  Ama   başarılı olamadı.  Benim amacım her branştan sağlık elemanlarını bir araya getirmekti. Fakat sadece hekimler düzeyinde kaldı. Ne Eczacıları, ne hemşireleri ve ne de diğer branşlardaki sağlıkçıları biraraya getiremedik. Fiyzoterpistler  ve hemşireler bu birliğe katılmak istedi ama aradan neredeyse iki yıl geçtiği halde hiç bir ilerleme olmadı en azından  bu sağlıkçıların, ulaşım ve iletişim bilgilerini bile toplayamadık. 

    SAĞLIK EYLEM PLANI            

Her ülkede bir veya birkaç tane sağlıkla ilgili STK (Dernekler) var. Bu dernekler biraraya gelebilirler 

Bunlardan başka Konsolosluklarda  sağlık ile ilgili  bir birim oluşturulabilir. Bu birim , o ülkedeki sağlık elemanlarının iletişim adreslerini tesbit eder ve Türkçe konuşan bir uzmana gitmek isteyen gurbetcilerimizi yönlendirir.  O ülkede ki sağlıkla ilgili üst düzey yöneticilerine Türkiye’deki sağlıkla ilgili çalışmaları tanıtıcı toplantılar, seminerler düzenleyebilir.  Her ülkede ve her yörede o bölgeye ait yerel hastalıklar vardır.  Avrupalı sağlık uzmanları bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmadıkları için hastalara uyguladıkları tedavilerde başarısız kalmaktadırlar.  Bu da hastaların sağlıklarını negatif etkiliyen bir faktor oluyor. 

Sağılık eylem planı ortaya çıkarmak gereklidir.

Bu amaçla Avrupa Türkiye Sağlık Derneği, Avrupa Türkiye Sağlık Turizm Dernekleri ve Avrupa Sağlık Dergisi olarak bir çalışma yapmak istiyoruz.

Her ülkede ki Türkiye kökenli sağlık elemanlarını branşları dahilinde biraraya getirerek onlardan Avrupa’da yerleşik Türk’lerde karşılaştıkları sorunlari tesbit etmeyi planlıyoruz. Bunun için de Konsolosluklar ile birlikte çalışarak bu tesbitleri yapabiliriz. Daha sonra bu sorunların çözüm yolları hakkında neler yapabileceğimizi tartışıp tesbit edebiliriz.

En sonunda bu sorunları  ve çözüm yollarını Avrupa Birliğine götürerek ortak bir çalışma yapabiliriz.

Bu proje için gerekli maddi ve manevi destek Sağlık Bakanlığı veya Cumhurbaskanlığından sağlanabilir diye düşünüyorum.

Ama en önemlisi Türkiye’de yapılan sağlık ve sağlık turizmi toplantılarına kurultay ve kongrelere Avrupa’da çalışan sağlık uzmanlarının davet edilmesidir. 

Saygılarımla.
AdminAdmin