Farklı sebeplerle gelişen ağız kokusu, kişilerin yaşam kalitesi ve sosyal ilişkilerini zedelemekte, hatta özgüven sorunlarına yol açıp kişinin sosyal ortamlardan kaçmasına neden olabilmektedir. Aynı diş eksikliği veya çarpıklığı probleminde olduğu gibi, kişi rahat konuşamamakta, gülümseyememekte ve insanlarla arasına mesafe koymak durumunda kalmaktadır.
NEDENLERİ NELER ?
* Az su içmeye, aşırı strese, ilaçlara ve uzun süre açlığa bağlı ağız kuruluğu ve bunun sonucu oluşan ağız kokusu.
* Yiyecek ve içeceklere bağlı ağız kokusu: Soğan, sarımsak, sigara, alkol ve peynir ağız kokusuna neden olabilir.
* Yetersiz ağız hijyenine bağlı ağız kokusu. Dişlerin aralarında kalan yiyecekler, diş üzerindeki plaklar ağız kokusuna sebep olur. Ayrıca uzun zaman iyi temizlenmeyen bölgelerde oluşan diş taşları, dişeti rahatsızlıkları ve çürükler ciddi ağız kokusu yapar.
* Kronik bademcik iltihapları ve bademcik taşlarına bağlı ağız kokularına sık rastlanır.
* Özellikle sinüzitlere bağlı iltihaplı burun akıntısı nedeniyle oluşan ve dil sırtının ön ve arka bölümünden gelen kokular.
* Mide hastalıkları (Helicobacter ! Reflü), ileri seviyede şeker hastalığı, akciğer, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi sistemik hastalıklara bağlı oluşan ağız kokusu.
Sabah ağızımız neden daha çok kokar?
Gece boyunca sindirim kanalında biriken gazlar, sabahları oluşan ağız kokusunun sebebidir. Herhangi bir sağlık problemi göstergesi değildir. Dişlerimizi fırçalamadan uyuduğumuzda, ağızdaki yemek artıkları ağız içi bakterileri tarafından kullanılır. Gece tükürük üretimi ve akışı azaldığı için de bu etki daha fazlalaşır ve kokuya sebep olur.
AĞZIM KOKUYOR MU ?
İnsan kendi ağız kokusunun genelde farkında değildir. Bunun nedeni de kokuya bir süre sonra alışmaktan kaynaklanır. Nasıl toplantı yaptığımız bir odadaki kokuyu ancak odadan bir süre ayrılıp tekrar döndüğümüzde hissederiz. Bu da onun gibi birşey.
Ağız kokusuna sahip olup olmadığınızı anlamak için ağız ve burnunuzu avucunuzla hafif kapatarak, ağızdan yavaşça uzun bir nefes vererek nefesinizi koklamaya çalışabilirsiniz. En emniyetlisi ise güvendiğiniz ve birlikte sık zaman geçirdiğiniz birine nefesinizin kokup kokmadığını sormanız.
HASTALIK HABERCİSİ !
Ağız kokusu değişik hastalıkların habercisi olabilir!
Bazı kliniklerde Halitometri denilen ve nefesinizdeki ağız kokusuna sebep olan gazları ölçebilen bir ölçüm aleti de vardır. Cihaz birkaç saniye içinde nefesinizdeki kükürt, metil merkaptan içeriğini ölçer ve ağız kokunuz olup olmadığını tesbit eder.
Halitosis denilen asidik ağız kokusu genelde mide yanması, hazımsızlık ile birliktedir ve gastrit, reflü yada mide ülseri belirtisi olabilir.
Ağızdan toprak ya da karaciğer kokusu geliyorsa bu bir karaciğer hastalığının göstergesidir. Meyve benzeri veya aseton türü koku, açlık ya da şeker hastalığının ileri safhada olması halinde oluşur. İdrar benzeri nefes ciddi böbrek hastalığının belirtisidir.
AĞIZ KOKUSUNUN TEDAVİSİ
Ağız kokusu olan insanlar genelde pastiller veya nane şekerleri emer. Ağız spreyleri ve duşları kullanırlar. Zencefil, maydanoz veya baharat çiğnerler. Bu tür şeyler kısa vadede yardımcı olur ancak ağız kokusunun nedeni bunlarla uzun süreli olarak giderilemez. Sorunun sebebini öğrenmek için uzman doktora görünmeniz gerekebilir. Bu da sırasıyla bir Dişhekimi, Kulak Burun Boğaz Uzmanı, ev doktorunuz yada Mide Barsak Uzmanı olabilir.
AĞIZ HİJYENİNİN ÖNEMİ
Ağız hijyeni nasıl sağlanmalı?
İyi ağız hijyeni hem sağlığımız için önemlidir hemde ağız kokusuna karşı çok iyi gelir.
* Günde en az 2 kere düzenli ve 2-3 dakika diş fırçalama ihmal edilmemeli.
* Diş aralarında biriken plaklar için en iyi çözüm günde bir kere diş ipi kullanmaktır.
* Rutin diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmeyin ve dişlerinizi profesyonel olarak yılda iki kez temizlettirin.
* Eğer hareketli protez kullanılıyorsa onlarında günlük temizlikleri yapılmalıdır.
* Eski ve uyumsuz porselen kron ve köprüler, plak birikimine sebep olduğu için değiştirilmelidir.
* Doğru ağız hijyeni için, diş fırçalamanın yanı sıra mutlaka dil temizliği de yapılmalı. Dilin üzerinde, özellikle dil sırtının arka bölgelerinde oluşan bakteriler ağız kokusuna neden olabiliyor. Bu bakterilerin özel olarak tasarlanmış dil fırçaları ile ya da bazı diş fırçalarının arkasında yer alan özel dil temizleme aparatlarıyla temizlenmesi uygundur. Son yıllarda lazer tekniğiyle ve lokal anestezi ile dilin özellikle arka kısımlarını temizleyen ve sonuçları oldukça başarılı bir tedavi yöntemi de uygulanmaktadır.
SAKIZ ÇİĞNEMEK İYİDİR
Ağızda asitliği normalleştirmek için, yemekten sonra ağız çalkalamak veya şekersiz sakız çiğnemek iyidir. Güne portakal suyu ve meyvelerle başlıyorsanız dişlerinizi kahvaltıdan önce temizlemeniz daha iyi olur.
Tarçın, ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silah olarak gösteriliyor. İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz.
Ağız kokusunu bastırmak için sıklıkla çiğnediğimiz sakızlar her zaman yarar sağlamıyor. Ağız kokusunu en iyi çinkolu sakızların azalttığı söylenir.
AĞIZ GARGARASINA DİKKAT
Klorheksidin solüsyonu gibi antibakteriyel ağız gargaraları ağızdaki bakterileri öldürür ve bu nedenle ağız kokusunu kısa süreli olarak ortadan kaldırırlar. Ancak, bu gargara sıvıları normalde gerekli olan ağız içi florasına ait birçok faydalı mikroorganizmaları da ortadan kaldırırlar. Bu nedenle uzun süreli ve çok sık kullanmamak gerekir.
Bol su için. Su tüketimi, tüm sağlığımız için önemli olduğu kadar ağız kokusunu gidermede de etkin bir rol oynuyor. Böbrekler açısından risk taşıyan kişiler dışında,günde 2 litre su içmek tükürük salgısının artmasını sağlayacak ve ağız kokusunu önlemeye yardımcı olacaktır.